Kosovo pristalo da smanji policijske snage u i oko opštinskih zgrada za 25 odsto

Dogovoreno je da će "kosovska policija, zajedno sa Euleksom i Kforom, procijeniti bezbjednosnu situaciju po potrebi, posebno da razmotri mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko opštinskih zgrada"

4360 pregleda 0 komentar(a)
Kosovski policajac patrolira u sjevernoj Mitrovici, Foto: Reuters
Kosovski policajac patrolira u sjevernoj Mitrovici, Foto: Reuters

Vlada Kosova saopštila je da je na sastanku koji je u ponedjeljak glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bislimi održao sa emisarom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, Kosovo pristalo da odmah smanji prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada na sjeveru, kako se kaže, u obimu od 25 odsto.

U saopštenju vlade se navodi da je fokus ovog sastanka bio stvaranje preduslova za jačanje fokusa na punu i bezuslovnu primjenu Osnovnog sporazuma od 27. februara i Ohridskog aneksa od 18. marta.

Smanjenje prisustva policije u opštinskim zgradama i oko njih je prva tačka oko koje se vlada složila.

"Vlada Kosova javno pokazuje spremnost da doprinese deeskalaciji situacije i ne preduzimanjem radnji koje bi mogle da eskaliraju situaciju na sjeveru zemlje. To uključuje trenutno smanjenje do 25 odsto prisustva policije u i oko zgrada opštine", navodi se u saopštenju.

Dogovoreno je da će "kosovska policija, zajedno sa Euleksom i Kforom, procijeniti bezbjednosnu situaciju po potrebi, posebno da razmotri mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko opštinskih zgrada".

Takođe je dogovoreno da se izbori za gradonačelnike četiri opštine na sjeveru održe poslije ljetnje sezone.

"Kosovo izražava svoju posvećenost da obezbijedi neophodnu pravnu osnovu da omogući organizovanje ovih izbora", navodi se u ovoj tački.

U četvrtoj tački, kako se kaže u saopštenju, EU će pozvati dva glavna pregovarača u Brisel u cilju finalizacije plana redosljeda mjera Sporazuma ka normalizaciji, nakon čega će, kako se ističe istovremeno početi implementacija svih članova sporazuma.

Navedene radnje bi trebalo da budu završene u roku od dvije nedjelje, zaključuje se u saopštenju vlade Kosova.

Bonus video: