Američki novinar: Vulin – srpski ljubimac Petruševa i neprijatelj SAD

„Pored umiješanosti u lanac trgovine drogom, što je poznata zabava političara u ovom dijelu svijeta, Vulin je, kako se kaže, ‘održao obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, pomažući da Tešićeve nelegalne pošiljke oružja mogu slobodno da pređu granicu Srbije'“, piše Washington Examiner

5910 pregleda 4 komentar(a)
Vulin, Foto: Youtube/Nova S
Vulin, Foto: Youtube/Nova S

Američko ministarstvo finansija uvelo je sankcije šefu srpske Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu, koji sebe predstavlja kao "dobro kvalifikovanog" srpskog ultranacionalistu, njegova primarna uloga je - ljubimac Kremlja i američki neprijatelj, piše Washington Examiner.

U tekstu na tom portalu dodaje se da je „Ministarstvo finansija ukazalo da je Vulin koristio svoje javne pozicije za podršku Rusiji, pomažući ruske maligne aktivnosti koje potkopavaju bezbjednost i stabilnost Zapadnog Balkana i omogućavajući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu“.

„To je samo vrh ledenog brijega“, navodi se u tekstu.

Dodaje se da je Vulin i lično i profesionalno blizak sa sekretarom ruskog Savjeta bezbjednosti Nikolajem Petruševom.

„Gospodar najmračnijih od mračnih umjetnosti ruskih obavještajnih i bezbjednosnih službi, Petrušev je antizapadni ideolog koji čini da u poređenju sa njim ruski predsjednik Vladimir Putin djeluje umjereno. Petrušev žestoko prezire SAD, gledajući na Ameriku kao na vječnog ‘glavnog neprijatelja’ Rusije. Dok je američka obavještajna zajednica odlučila da se radije neće baviti tzv. Havanskim sindromom, na primjer, Petruševu je veoma bliska ta zabrinutost“, navodi portal, kako prenosi N1.

Međutim, Ministarstvo finansija SAD je jasno stavilo do znanja da je Vulin sankcionisan zbog mnogo više toga nego što je povezanost sa Rusijom.

„Pored umiješanosti u lanac trgovine drogom, što je poznata zabava političara u ovom dijelu svijeta, Vulin je, kako se kaže, ‘održao obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, pomažući da Tešićeve nelegalne pošiljke oružja mogu slobodno da pređu granicu Srbije'“, ističe se u tekstu.

Ocjenjuje se da to što je Vulin sada pod sankcijama je nagovještaj da ono što je poznato u javnosti o njegovim aktivnostima bledi u poređenju sa onim što SAD privatno znaju o njemu.

„Ipak, ovo je pozitivna akcija. Tenzije između Kosova i Srbije rastu, i mada Kosovo dijeli krivicu za te tenzije, SAD moraju da pokažu da se ne plaše da stanu u odbranu svojih interesa protiv sopstvenih neprijatelja. A Vulin je svakako američki neprijatelj“, zaključuje se u tekstu onlajn urednika koji piše o nacionalnoj bezbjednosti Toma Rogana.

Direktor BIA Aleksandar Vulin našao se na listi onih koji su pod američkim sankcijama, a na teret mu SAD stavljaju umiješanost u „organizovani kriminal, trgovinu narkoticima“ i da je zloupotrebom javne funkcije pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću da se njegove „ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije“, a Rusiji obezbjeđivao „platformu za dalji, maligni uticaj u regionu“.

Kako je saopšteno, danas je Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala „osobu u Srbiji u skladu sa Izvršnom naredbom (E.O.) 14033“.

Aleksandar Vulin je, navodi se u saopštenju, upleten u „transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkoticima i zloupotrebu javne funkcije“. Vulin je, kako se dodaje, održavao „obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem“, kog su SAD ranije sankcionisale, „pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granice Srbije“.

Navode da su Vulinovi potezi „unaprijedili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji“.

Bonus video: