Firma iz Srbije na listi sankcija SAD zbog podrške Rusiji

U saopštenju američkog ministarstva navodi se da je ova firma pomogla ruskoj firmi AK Microtech da nabavi visokotehnološku opremu od proizvođača iz Azije, Evrope i sa Bliskog istoka

11162 pregleda 2 komentar(a)
Ministarstvo finansija SAD, Foto: Shutterstock
Ministarstvo finansija SAD, Foto: Shutterstock

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) objavilo je 20. jula da uvodi sankcije za skoro 120 pojedinaca i kompanija zbog podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Među sankcionisanima je i firma iz Srbije MCI Trading DOO sa sjedištem u Beogradu.

U saopštenju američkog ministarstva navodi se da je ova firma pomogla ruskoj firmi AK Microtech da nabavi visokotehnološku opremu od proizvođača iz Azije, Evrope i sa Bliskog istoka.

Ruska firma AK Microtech se tereti da je obezbjeđivala visokotehnološku opremu ruskoj odbrambenoj industriji.

U saopštenju se navodi da je ova firma specijalizovana za transfer strane tehnologije ruskim kompanijama za proizvodnju mikroelektronike, uključujući one koje obezbeđuju mikroelektroniku ruskoj odbrambenoj industriji.

"Jedan broj tih krajnjih korisnika nalazi se na listi blokiranih osoba i entiteta od strane SAD, navodi se u saopštenju i dodaje da "AK Microtech" koristi neruske posrednike kako bi zamaglila ruske primaoce.

"Jedan od takvih posrednika je srpska firma MCI Trading DOO", stoji u saopštenju.

Kako se dalje navodi, MCI Trading je poslao desetine pošiljki ruskoj firmi AK Microtech od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Firma MCI Trading i njen direktor Ivan Cvetić našli su se na listi sankcionisanih pojedinaca i entiteta zbog, kako se navodi, materijalne pomoći, sponzorisanja ili obezbeđivanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške firmi AK Michrotech.

Bonus video: