Akcija Europola i Interpola: Spriječeno krijumčarenje migranata iz Kube preko Srbije u zemlje EU, uhapšene 62 osobe

Istraga je otkrila složenu kriminalnu infrastrukturu koja je uspostavljena u mnogim gradovima širom Španije, Grčke i Srbije, fleksibilnu i sposobnu da se prilagodi promjenljivim okolnostima kako bi održala svoje nezakonito poslovanje

8327 pregleda 0 komentar(a)
Foto: europol.europa.eu
Foto: europol.europa.eu

Organi za sprovođenje zakona iz pet zemalja prekinuli su međukontinentalnu kriminalnu mrežu koja je krijumčarila migrante sa Kube u Evropsku uniju.

Istraga, koju su koordinirali Europol i Interpol, dovela je do hapšenja 62 osobe, od kojih su 25 kubanski državljani.

Članovi mreže za krijumčarenje migranata koristili su aplikaciju za razmjenu poruka kako bi reklamirali svoje nezakonite usluge kubanskim klijentima. Za uplatu od oko 9.000 eura organizovali bi putovanje, transfere i dali lažnu dokumentaciju.

Klijenti su letjeli sa Kube u Srbiju, iskoristivši nepostojanje viza za ulazak u Srbiju u to vrijeme. Migranti su zatim bili prokrijumčareni u Grčku, odakle su letjeli dalje za Španiju. Ukupno se sumnja da je kriminalna mreža uspješno prokrijumčarila oko 5.000 kubanskih državljana u EU, ostvarivši profit od oko 45 miliona eura.

Istraga je otkrila složenu kriminalnu infrastrukturu koja je uspostavljena u mnogim gradovima širom Španije, Grčke i Srbije, fleksibilnu i sposobnu da se prilagodi promjenljivim okolnostima kako bi održala svoje nezakonito poslovanje.

Na dan akcije u junu 2023. godine, policajci iz sve tri zemlje zaplijenili su veliku količinu imovine stečenu kriminalom, uključujući stotine falsifikovanih dokumenata i falsifikovane opreme. Ukupno je zaplijenjeno 18 nekretnina, 33 vozila i 144 bankovna računa, kao i ogromne sume gotovine u različitim valutama.

Istraga je pokrenuta u oktobru 2021. nakon što su srpske, grčke, sjevernomakedonske i finske vlasti prijavile povećan broj kubanskih državljana koji pokušavaju da uđu u Evropu sa falsifikovanom dokumentacijom.

Na sajtu Europola je navedeno da su državljani Kube prebačeni u Srbiju preko aerodroma u Frankfurtu u Njemačkoj.

Po dolasku kubanskih državljana u Srbiju, pojašnjenon je, pripadnici kriminalne mreže bi im omogućili neregularan ulazak kopnenim putem u Sjevernu Makedoniju i Grčku.

"Koristeći različite rute, krijumčari bi usmjeravali velike grupe migranata i tjerali ih da satima hodaju u mraku bez zaliha vode i hrane. Pored ovih teških uslova, kriminalci bi iskoristili najugroženije migrante, uključujući maloljetne, i izložili ih prevarama, pljačkama i iznudama. U nekim slučajevima, žene su prebačene u druge kriminalne grupe radi seksualne eksploatacije", navodi se u saopštenju Europola.

Po dolasku u Grčku, migranti bi ili podnijeli zahtjev za azil ili bi koristili dalji transport u druge zemlje EU koji su organizovali kriminalci, kao što su letovi za Španiju ili morski prevoz do Italije. Da bi putovala unutar EU, kriminalna mreža je migrantima davala falsifikovane dokumente ili je koristila takozvani metod sličnosti, u kojem se prave putne isprave kradu i dijele migrantu koji je veoma sličan pravom nosiocu pasoša.

Bonus video: