Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv tri bivša oficira VRS zbog ratnih zločina

Navode optužnice, kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, dokazivaće pozivanjem 67 svjedoka i prilaganjem oko 186 dokaznih materijala.

6332 pregleda 3 komentar(a)
Boško Peulić, Foto: Printscreen YouTube
Boško Peulić, Foto: Printscreen YouTube

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv tri nekadašnja pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za ratne zločine počinjene na području Travnika i nekadašnjeg Skender Vakufa, današnjeg Kneževa.

Optužnica je podignuta protiv Boška Peulića, Petra Đurića i Davora Peulića, koji se terete da su za vrijeme rata u BiH, od početka maja do kraja oktobra 1992. godine, kao oficiri Krajiškog korpusa VRS i Vojne policije postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima i Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

Prema navodima optužnice, optuženi Boško Peulić tereti se da je znao da su njemu podređeni pripadnici VRS 15. maja 1992. goidne ubili trinaest ratnih zarobljenika, pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), na platou Galica na planini Vlašić, ali da nije preduzeo ništa da spriječi ta ubistva niti da počinioce tih ubistava kazni.

Optuženi se terete da su zajedno, u svojstvu komandanta i komandira vojske, učestvovali u nezakonitom zatvaranju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim civilima i ratnim zarobljenicima u improvizovanom zatvoru, podrumskim prostorijama PTT-a Skender Vakuf, držeći ih u nehumanim uslovima i fizički i psihički ih zlostavljajući.

Navode optužnice, kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, dokazivaće pozivanjem 67 svjedoka i prilaganjem oko 186 dokaznih materijala.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Bonus video: