Osmani: Kosovo je prirodni partner Ukrajine, vrijeme je da ona donese odluke da nas prizna

"Očekujemo da će Ukrajina uzvratiti podršku Kosovu kao nezavisnoj i suverenoj državi i prirodnom savezniku u ovom regionu. Rat je zbližio naše narode i sada je vrijeme za hrabre odluke da se uspostave i naši odnosi", rekla je predsjednica Kosova

7938 pregleda 5 komentar(a)
Osmani (arhiva), Foto: Slađan Fatić
Osmani (arhiva), Foto: Slađan Fatić

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da je Kosovo prirodni partner Ukrajine i da je sada vrijeme da Ukrajina donese "smjele odluke" za uspostavljanje "međudržavnih odnosa".

Govoreći na ceremoniji povodom 32 godine od nezavisnosti Ukrajine, koju su organizovale ambasade na Kosovu, Vjosa Osmani je izjavila da je Kosovo bilo i da će ostati "snažan pristalica slobode, suvereniteta i prava Ukrajine, protiv agresivnog i genocidnog susjeda".

"Očekujemo da će Ukrajina uzvratiti podršku Kosovu kao nezavisnoj i suverenoj državi i prirodnom savezniku u ovom regionu. Rat je zbližio naše narode i sada je vrijeme za hrabre odluke da se uspostave i naši odnosi", rekla je Osmani.

Ona je rekla da ruski narativ, koji slučaj Kosova uzima kao primjer za opravdanje rata u Ukrajini, "treba da odbace svi i da niko ne smije da upadne u ovu Putinovu zamku".

Ukrajina i dalje ne priznaje nezvisnost Kosova.

Njemački ambasador na Kosovu Jorn Rode pozdravio je podršku Kosova Ukrajini.

"Ova podrška prevazilazi riječi. To nije vidljivo samo isticanjem ukrajinskih zastava u gradovima Kosova i u našim objektima, već i kao podršku Vlade, zajedno sa našim inicijativama. Mi svi volimo mir i nastavljamo da pritiskamo (predsjednik Rusije Vladimira) Putina da zaustavi rat. Ukrajina će biti suverena bez ikakvih uslova", rekao je Rode, pozdravljajući smještaj ukrajinskih novinara u Prištini.

Prva ukrajinska novinarka koja se sklonila na Kosovo Ljudmila Makej, u svom govoru je zahvalila Kosovu, dok je Prištinu nazvala svojom drugom kućom.

Bonus video: