Saracin: Njemačka neće dozvoliti da Republika Srpska zabrani ulazak Šmitu na teritoriju tog entiteta

Govoreći o odluci njemačke vlade da obustavi finansiranje četiri projekta u RS, Saracin je rekao da su razlog za to secesionističke najave i donijete mjere predsjednika RS Milorada Dodika

14311 pregleda 16 komentar(a)
Saracin, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Saracin, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Specijalni izaslanik njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je danas u Sarajevu da Njemačka neće dozvoliti da Republika Srpska (RS) zabrani ulazak visokom predstavniku Kristijanu Šmitu na teritoriju tog entiteta Bosne i Hercegovine (BiH).

"To nije u redu, protivimo se tome i to nećemo dozvoliti”, naglasio je Saracin, komentarišući izjavu predsjednika RS Milorada Dodika da će RS donijeti uredbu da zabrani ulazak Šmitu u taj entitet, a da će ga, ako dođe u RS, policija uhapsiti.

Njemački zvaničnik je rekao da se Dodik "nekonstruktivno i neodgovorno odnosi prema funkciji visokog predstavnika" i da izjava "više govori o Dodiku, a takav način razgovora ne vodi nigdje", prenijela je regionalna televizija N1.

Govoreći o odluci njemačke vlade da obustavi finansiranje četiri projekta u RS, Saracin je rekao da su razlog za to Dodikove secesionističke najave i donijete mjere.

"Ne vidimo da možemo da nastavimo četiri strateška projekta, moraćemo da ih obustavimo… Morate shvatiti da nemački poreski obaveznici očekuju su ovakvi projekte sigurni kada Njemačka ulazi u njih", rekao je on.

Najavljeno je da bi Saracin sjutra u Banjaluci tebalo da se sastane sa Dodikom.

Bonus video: