Vučić: Nisam siguran u prijem država Zapadnog Balkana u EU do 2030. godine

"Ne pada im na pamet (da nas prime), možemo da dubimo na glavi, neće da nas prime ni 2026. ni 2027. ni 2028. godine. U deklaraciji piše članstvo u EU što ranije, a najkasnije do 2030. godine"

15013 pregleda 33 reakcija 33 komentar(a)
Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll
Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Skoplju, poslije samita Procesa Brdo-Brioni, da su izjave pojedinih učesnika o prijemu država Zapadnog Balkana u EU do 2030. godine "lijepe želje" i da nije siguran da će se to ostvariti, ali da ne želi da umanjuje optimizam onih koji u to vjeruju.

Vučić je novinarima rekao da kod nekih učesnika samita, koji je okupio predsjednike zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske i Slovenije, postoji veći, a kod drugih manji entuzijazam kad je riječ o ulasku regiona u EU.

"Neki misle da bi trebalo da uđemo u EU 2026. godine, ja se na to samo osmjehnem. Ne pada im na pamet (da nas prime), možemo da dubimo na glavi, neće da nas prime ni 2026. ni 2027. ni 2028. godine. U deklaraciji piše članstvo u EU što ranije, a najkasnije do 2030. godine. To su lijepe želje, ali ko sam ja da umanjujem ambiciju i optimizam drugih. Super ako tako bude, a da li će da bude, nisam siguran", rekao je Vučić.

Upitan da li bi Hrvatska mogla da blokira Srbiju na evropskom putu kao što Bugarska blokira Sjevernu Makedoniju, Vučić je rekao da će "uvijek negdje nekog da smisle".

"Rekao sam da je važno da mi iz regiona budemo bliži jedni drugima, da razvijamo svoje odnose, da obezbijedimo slobodan protok ljudi, kapitala, roba i usluga, da mi moramo sebe da predstavimo kao jedinstven blok, uprkos svim razlikama, i da tako nastupamo pred EU", kazao je Vučić.

Poslije sastanka, čiji su domaćini predsjednici Severne Makedonije, Hrvatske i Slovenije, Stevo Pendarovski, Zoran Milanović i Nataša Pirc Musar, Vučić je kazao da je najviše riječi bilo o odnosu samog Zapadnog Balkana prema EU.

"Šta je to što možemo da tražimo, od različitih roming inicijativa prema cijeloj Evropi do uspostavljaja zelenih linija i zajedničkog tržišta", naveo je.

On je rekao da je današnji sastanak protekao "u konstruktivnoj raspravi" i da nije bilo "velikih svađa i tuča" jer su Beograd i Priština "ostavili svoje probleme" za sastanak u Briselu u četvrtak".

Dodao je da se razgovaralo i o ekonomskim prilikama i kako prevazilaziti probleme i najavio da mu predstoji "naporna nedjelja" jer će prije Brisela možda otputovati u Mađarsku, a poslije možda u Ljubljanu, pa u Njujork, na sjednicu Generalne skupštine UN.

Na samitu Procesa Brdo-Brioni su i predsjednici Crne Gore, Albanije i Kosova, Jakov Milatović, Bajram Begaj i Vjosa Osmani, kao i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović.

Bonus video: