Hrvatska: Za napuštanje životinje predviđena kazna zatvora do godinu dana

To je prvi put da se u Hrvatskoj napuštanje životinja tretira kao krivično djelo za koje se može dobiti zatvorska kazna

12457 pregleda 29 reakcija 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Napuštanje životinja u Hrvatskoj bi uskoro trebalo da postane krivično djelo s predviđenom kaznom zatvora u trajanju do godinu dana, piše Jutarnji list.

Biće to dio novog paketa izmjena Kaznenog zakona koji se već godinu dana razmatra na radnoj grupi hrvatskog Ministarstva pravosuđa i uprave, a koji je do sada ostajao u drugom planu, pa se o njemu u javnosti uopšte nije govorilo.

Iz dokumenata radne grupe koja radi na novom zakonu jasno je da su u Ministarstvu odlučili u ovom paketu izmjena da porade na jačanju zaštite životinja, pa tako i napuštanje životinja tretirati kao krivično djelo.

To je prvi put da se u Hrvatskoj napuštanje životinja tretira kao krivično djelo za koje se može dobiti zatvorska kazna, prenosi agencija Hina.

Trenutno je ono, sastavni dio Zakona o zaštiti životinja za koji je predviđena novčana kazna u iznosu do 4.000 eura.

Osim novog krivičnog djela, Ministarstvo pravosuđa i uprave planira da učini i dodatni korak u jačanju kaznenopravne zaštite životinja, pa tako predlažu i povećanje zatvorskih kazni za ubijanje ili mučenje životinja.

Predlog je da se osoba koja usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebnu bol ili je izlaže nepotrebnim patnjama kazni zatvorom do dvije godine (trenutno je kazna do jedne godine), a ako se to krivično djelo počini iz koristoljublja, predlaže se kazna zatvora do tri godine, umjesto trenutno dvije godine, piše Jutarnji list.

Bonus video: