BIH: Šmit donio odluku o zabrani izbora na javne funkcije osuđenih za ratne zločine

Na konferenciji za novinare u Potočarima povodom obilježavanja godišnjice osnivanja Memorijalnog centra u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici Šmit je rekao da je odluka spremna i čeka samo potpis

8152 pregleda 8 komentar(a)
Šmit, Foto: Screenshot/Youtube
Šmit, Foto: Screenshot/Youtube

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit saopštio je danas da je donio odluku o zabrani izbora i imenovanja na javne funkcije u BiH svih osoba osuđenih za genocid i zločine protiv čovječnosti.

Odluka donijeta na osnovu Bonskih ovlašćenja odnosi se i na zabranu dodjeljivanja nagrada i odlikovanja tim osobama.

Na konferenciji za novinare u Potočarima povodom obilježavanja godišnjice osnivanja Memorijalnog centra u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici Šmit je rekao da je odluka spremna i čeka samo potpis.

Ovo nije samo isprazna priča već ozbiljna posvećenost i spreman sam da je sprovodem ukoliko se ne bude djelovalo u dogledno vrijeme, rekao je Šmit.

Na pitanje da li ima ikakvih odluka vezanih za Milorada Dodika u tim dokumentima, rekao je da danas razgovara na tlu Republike Srpske i da bi volio da se stvarima pristupa na ozbiljan i odgovaran način.

"Ovih dana osjećam određeni animozitet iz Republike Srpske, čini se da ima određenih pitanja zbog kojih su zabrinuti. Ja želim samo da radim za dobrobit građana BiH", rekao je Šmit, prenosi Avaz.

Kristijan Šmit sastao se danas i sa potpredsjednikom Republike Srpske Ćamilom Durakovićem, sa kojim je, kako su naveli iz OHR, razgovarao o političkoj i bezbjednosnoj situaciji.

Bonus video: