Načelnik GŠ Vojske Srbije: Radoičić nije bio na obuci na Pasuljanskim livadama

"Ponavljam, nije učestvovao, niti je prisustvovao obuci. U par navrata je bio pozivan na vežbe, ali se nije odazivao. A šta Radoičić radi na privatnom imanju, nije stvar Vojske Srbije“

10924 pregleda 15 komentar(a)
Pripadnici Vojske Srbije, Foto: Shutterstock
Pripadnici Vojske Srbije, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.10.2023. 13:26h

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio je da nije bilo povećanja borbene gotovosti Vojske Srbije, već samo pojačanih aktivnosti u Kopnenoj zoni bezbjednosti. Dodao je da u Kopnenoj zoni ima 4.500 angažovanih pripadnika VS.

On je demantovao da je Milan Radoičić bio na obuci na Pasuljanskim livadama.

"Želim da vas obavijestim da, u skladu sa naređenjima vrhovnog komandatna, nije bilo podizanja pune borbene gotovosti, već isključivo pojačano prisustvo i angažovanja jedinica u kopnenoj zoni bezbjednosti i u zahvatu administrativne linije. Nakon izbijanja bezbjednosti krize, Vojska Srbije je podigla prisustvo u kopnenoj zoni bezbjednosti. Već 25. septembra je 8.350 bila brojna veličina angažovanih pripadnika, ne samo za obezbjeđenje administrativne linije u kopnenoj zoni bezbjednosti, već i u sastavima jedinica koje lociraju i razmješteni su blizu administrativne linije. Iz vojničkog ugla smatram da su svi komentari na brojnu veličinu Vojske Srbije totalno nepotrebni“, rekao je Mojsilović, prenosi N1.

Podsjetio je i na bezbjednosnu krizu u decembru 2022. godine smo imali slično, kao i u maju 2023.

„Na osnovu naređenja vrhovnog komandata i predsjednika Srbije, Vojska Srbije je u navedena dva događaja podigla borbenu gotovost na najviši nivo i u oba događaja imala angažovano 14.000 pripadnika. U ta dva događaja nikome nismo parali oči“, napomenuo je on.

Govoreći o optužbama iz Prištite u vezi sa Milanom Radoičićem, on je naveo da Milan Radoičić nije učestvovao na obuci na Pasuljanskim livadama, nije ispalio nijedan metak, niti je ispalio bilo koju granatu i nije prisustvovao tim aktivnostima.

"Ponavljam, nije učestvovao, niti je prisustvovao obuci. U par navrata je bio pozivan na vežbe, ali se nije odazivao. A šta Radoičić radi na privatnom imanju, nije stvar Vojske Srbije“, podvukao je Mojsilović.

Mojsilović se osvrnuo i na saopštenje iz Vašingtona i Brisela koje se, kako je rekao, odnosi na prekomjerno angažovanje vojske Srbije u zahvatu administrativne linije.

"U navedenom saopštenju izražen je visok nivo zabrinutosti brojnim stanjem tehnike i ljudstva Vojske Srbije koja je angažovana u zahvatu administrativne linije i na pravcima koj izvode sa teritroije Kosova i Metohije u centralni deo Republike Srbije“, istakao je Mojsilović.

Vučević: Ako bi Vučić naredio, mi bismo ušli na teritoriju Kosova, ali bi to javili KFOR-u

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je na konferenciji za medije da ukoliko bi Vojska Srbije dobila naredbu od predsjednika Srbije, kao vrhovnog komandatna, da uđu na teritoriju KiM, "Vojska Srbije će takav zadatak izvršiti, efikasno, profesionalno i uspješno".

General Mojsilović i ja danas ćemo se baviti samo činjenicama – rekao je Vučević naglašavajući da je saradnja sa Kforom dobra, prenosi N1.

"Svih ovih godina trupe Kfora nikada nisu prešle na teritoriju uže Srbije, niti je to Vojska Srbije učinila bez dozvole Kfora. Vojska Srbije nikada nije prekršila nijedan sporazum i ovo nisu tehničke već suštinske informacije. Vodi se sistematska kampanja protiv Vojske Srbije, protiv njenog razmještanja na teritoriji Srbije. Ukoliko Vojska Srbije dobije takvu naredbu od predsjednika Srbije kao vrhovnog komandanta da uđu na teritoriju Kosmeta, Vojska Srbije će takav zadatak i izvršiti“, istakao je Vučević i dodao da bi takav eventualni zadatak bio profesionalno izvršen i svakako unapred najavljen Kforu jer – „mi ništa ne radimo iza leđa“, kazao je Vučević.

Vučević o sukobu u Banjskoj: I kosovska policija koristi srpsko naoružanje, to nije dokaz

Ministar odbrane Miloš Vučević odbacio je danas navode da su Srbija, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije obučavali i naoružavali Srbe na Kosovu i ukazao na podatak da kosovska policija koristi naoružanje srpske namjenske industrije koje im zvanični Beograd nije prodao.

Vučević je novinarima u Domu vojske u Beogradu kazao da kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju kao dokaz za tvrdnje o Srbima služi "navodno zaplijenjeno naoružanje i vojna oprema", nakon sukoba u selu Banjska, za koje tvrde da je proizvedeno u Srbiji.

"Po toj logici, ja moram da postavim pitanje svima, prije svega Kurtiju i njegovim saizvršiocima, a šta ćemo po pitanju da albanska policija na Kosovu, ili takozvana Kosovska policija, koristi isto to srpsko naoružanje", upitao je Vučević.

On je prikazao fotografije na kojima se, kako tvrdi, nalaze kosovski policajci i specijalci sa puškama M70, puškomitraljezima M72 i drugim oružjem proizvedenim u Srbiji, naglašavajući da im Srbija te puške nije prodala.

"Da li po toj analogiji proizilazi da je Srbija obučavala i naoružavala i albansku kosovsku policiju da puca po Srbima? Logično je da Srbi imaju srpsko naoružanje, ali otkud albanskom policajcu naše oružje", upitao je Vučević.

On je kazao da isto naoružanje i vojna oprema mogu da se nađu svuda na prostoru bivše Jugoslavije i da je zbog toga "potpuna glupost" tvrditi da su država Srbija, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije učestvovali "u nečemu što neko naziva terorističkim aktima".

"Terorizam je etničko čišćenje Kosova od Srba, to je terorizam... Svakodnevno hapšenje, upucavanje, maltretiranje, pretresi bolnica, škola, obdaništa, nedozvoljavanje Euleksu da učestvuje u radnjama za koje su ovlašćeni", kazao je ministar odbrane Srbije.

Govoreći o snimku vježbe sa vozilima "Hamer", za koje Priština takođe tvrdi da su vršene na Pasuljanskim livadama, ministar je kazao da i srpska vojska i prištinske "paratrupe" imaju "Hamere", ali da koriste različite mitraljeze.

Prema njegovim riječima, za srpske mitraljeze 12,7 mm ne postoji manevarska municija i sa njima nije moguće vršiti vežbe, dok Priština na istim "Hamerima" ima mitraljez 7,62 mm za koje postoji manevarska municija.

(BETA)

Bonus video: