Rama i Plenković traže mjere protiv Srbije zbog nasilja na Kosovu

Poziv dvojice lidera dolazi nedjelju dana nakon što je kosovsku policiju 24. septembra napala naoružana srpska grupa u selu Banjska, u opštini Zvečan, gdje je ubijen narednik Afrim Bunjaku

3338 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Albanski premijer Edi Rama i njegov hrvatski kolega Andrej Plenković pozvali su u ponedjeljak 2. oktobra Evropsku uniju(EU) i Zapad da preduzmu akciju protiv Srbije, nakon napada naoružane srpske grupe na kosovsku policiju na sjeveru Kosova 24. septembra.

Rama, koji boravi u posjeti Zagrebu, rekao je da je agresija "paravojnih snaga uznemirujuća koliko i reakcija Beograda", javlja Hrvatska radio televizija (HRT).

Poziv dvojice lidera dolazi nedjelju dana nakon što je kosovsku policiju 24. septembra napala naoružana srpska grupa u selu Banjska, u opštini Zvečan, gdje je ubijen narednik Afrim Bunjaku.

Srpski napadači su se sklonili u manastir, nakon što su upali u zasjedu policijske patrole, odakle su nastavili obračun sa policijom. Trojica napadača su ubijena.

"Imamo zločin, ubistvo policajca, imamo i herojizaciju onih koji su zločin počinili", rekao je Rama, ističući da tako nešto ne bi trebalo da bude prihvatljivo u Evropi, koja ima vrijednosti suprotne ovoj.

Dva dana nakon napada Vlada Srbije proglasila je dan žalosti za trojicom ubijenih napadača u Banjskoj.

Srbija je negirala optužbe Kosova da je umiješana u ovaj napad, koji su kosovske vlasti okarakterizirale kao teroristički.

Plenković je rekao da je Srbija na neki način priznala umiješanost u napad proglasivši žalost za ubijenim napadačima.

"Mislimo da ovakav potez ne može ostati bez odgovora. Smatramo da je proglašavanje dana žalosti za troje de fakto terorista, koji su ubili kosovskog policijaca, bio neprihvatljiv potez. Nije nam nimalo drago da je povučen takav politički potez koji gotovo da podrazumijeva identifikaciju s onim što su napravili. Iz ovoga sam siguran da je u narednim danima, nakon sveobuhvatne analize, uvijek dobro biti u potpunosti informiran o tome šta se i kako dogodilo, da će biti prijedloga", rekao je Plenković.

I dok Srbija negira bilo kakvu umiješanost u napad, u petak je odgovornost za ovaj napad preuzeo Milan Radoičić, koji je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Srpske liste - najveće stranke Srba na Kosovu, koja ima podršku Vlade Srbije.

Evropska komisija može samostalno da preduzima mjere, odnosno bez saglasnosti svih zemalja članica, kao što je to radila protiv Kosova prije nekoliko mjeseci. EU je ocijenila da Kosovo nije preduzelo potrebne korake za smanjenje tenzija na sjeveru.

Hrvatski premijer je istakao da je siguran da će sve mjere "biti preduzete", a Rama je istakao da ih treba primijeniti bez gubljenja vremena "jer odluka Beograda o danu žalosti ne ostavlja prostora za drugačiju interpretaciju".

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja rekao je u nedjelju popodne da je njegova zemlja prikupila dokaze koji dokazuju da je Srbija pokušala da anektira sjever Kosova i da su se napadači dugo pripremali u srpskim vojnim bazama u Srbiji.

Nekoliko dana nakon napada, Srbija je demantovala da pomjera vojsku blizu granice sa Kosovom, nakon što su je Sjedinjene Države, Evropska unija i kosovske vlasti pozvale da povuče trupe duž granice sa susjednom državom.

Bonus video: