Svečlja: Bliski saradnik Vučićevog sina učestvovao u napadu u Banjskoj; Vučić: Danilo nema veze ni sa čim

Svečlja je rekao da sada ostaje da se utvrdi da li je je, "pored Vučića i visokih srpskih državnih struktura, u planiranje i organizaciju napada u Banjskoj u Zvečanu bio uključen i sin predsjednika Srbije"

14275 pregleda 4 komentar(a)
Svečlja, Foto: Screenshot/Youtube
Svečlja, Foto: Screenshot/Youtube

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja objavio je lični dokument koji je pronađen nakon napada na policiju Kosova u Banjskoj 24. septembra, uz obrazloženje da pripada Miloradu Jevtiću, "jednom od najbližih saradnika Danila Vučića, sina predsjednika Srbije Aleksandra Vučića", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vučić je kako prenosi agencija Beta saopštio da Danilo "nema nikakve veze ni sa čim", osim što voli Kosovo i Metohiju.

Vučić
Vučićfoto: Reuters

"Od poslednjih pet poseta Vučićevog sina Kosovu, četiri puta su bili zajedno u istom automobilu", rekao je Svečlja.

On je naveo kako pronalazak ovog dokumenta dokazuje da je Jevtić bio umiješan u napad na kosovsku policiju.

Policiju Kosova je u Banjskoj u opštini Zvečan napala grupa naoružanih i uniformisanih osoba. Tada je poginuo jedan kosovski policajac a kasnije su u razmjeni vatre ubijena i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Zvanična Priština je za ovaj napad optužila Beograd i Vučića, što je Srbija negirala.

Svečlja tvrdi da je Jevtić identifikovan i kao jedan od napadača na vojnike Kfora 29. maja u Zvečanu, na sjeveru Kosova.

Do sukoba Kfora i Srba je došlo nakon odluke kosovskih vlasti da albanski gradonačelnici uz pomoć policije uđu u opštinske zgrade na severu Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo.

Svečlja je rekao da sada ostaje da se utvrdi da li je je, "pored Vučića i visokih srpskih državnih struktura, u planiranje i organizaciju napada u Banjskoj u Zvečanu bio uključen i sin predsjednika Srbije".

"Večeras je (premijer Kosova Aljbin) Kurti optužio moju porodicu, mog prvenca Danila, ni on sam ne zna kako je do toga došao, da je nekako učestvovao u, kako kaže, terorističkom napadu u Banjskoj", naveo je Vučić.

Vučić je napisao i da "prva odlika kukavica, koju svaki čovjek primijeti, je kad neko napada tuđe porodice, djecu" jer mu se, kako je dodao, "oni uvijek čine kao najlakše mete".

Inače, Milan Radoičić, bivši potpredsjednik najveće stranke kosovskih Srba - Srpske liste - preuzeo je 29. septembra odgovornost za organizaciju i napad u Banjskoj. Potom je priveden i saslušan 3. oktobra, a dan kasnije Viši sud je donio odluku da pusti Radoičića iz pritvora, uz mjeru zabrane napuštanja teritorije Srbije.

Zapadne zemlje su osudile ovaj napad na policiju Kosova i zatražile da se počinioci izvedu pred lice pravde.

Bonus video: