Kovačević: Nisam novinar, obavljam savjetnički posao u vezi sa društvenim mrežama

"Moja uloga podrazumijeva postupanje u skladu sa politikom društvenih mreža koje zastupam, a na zahtjev pojedinaca i organizacija čiji su društveni profili odnosno nalozi od javnog interesa u Srbiji"

1275 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ljuban Kovačević, koji nedavno objavio video u kom navodi da je radio na verifikaciji Instagram profila patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija, uputio je demanti u kom tvrdi da on nije, kako kaže, novinar TV Pink, već "međunarodni partner sa društvenim mrežama".

On navodi da njegova uloga podrazumijeva postupanje u skladu sa politikom društvenih mreža koje zastupa i da nije odgovoran za vođenje Instagram profila patrijarha SPC.

Kovačević je poslao na adresu redakcije Nova.rs dvije verzije demantija, a nakon što je objavljena prva, uputio je, kako kaže, ispravku demantija.

"Zahtijevam demantovanje netačnih tvrdnji iznesenih u Vašem članku koji je objavljen na vašem portalu dana 10. oktobra 2023. godine a koji se odnosi na mene i moju ulogu, pri tom Vi kao autor naveli ste pogrešno posao i ulogu kojom se bavim i time doveli u zabludu vaše cijenjene čitaoce. Konkretno, tvrdi se da sam novinar Pink televizije, što je neistina jer obavljam savjetnički posao u vezi sa društvenim mrežama u Pink Medija Grupi, a takođe se tvrdi i da sam osoba zadužena za vođenje Instagram profila patrijarha SPC Porfirija – što je apsurdno i neistina. Nadalje, tvrdi se da su zaposleni u Vladi Srbije delegirani i zaduženi za verifikaciju profila patrijarha, i da se postovi odnosno sadržaj ne objavljuju bez odobrenja Vlade Srbije – što je takođe neistina jer nigdje u pomenutom videu koji ste koristili kao izvor Vašeg članka, ne stoji ta teza niti potkrepljuje sve ovo napisano kao činjenicu. Objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama pravo je svakog korisnika na bilo kojoj platformi, pa tako i na društvenim platfomama vladinih institucija, drugih entiteta ili javnih ličnosti – sve dok je objavljen sadržaj u skladu sa pravilima tih društvenih mreža. Želim ponovo naglasiti da nisam novinar Pink televizije, niti sam odgovoran za vođenje Instagram profila Patrijarha srpskog G. Porfirija. Takođe, nije tačno da se postovi objavljuju uz odobrenje Vlade Srbije, posebno savetnice ministra Miloša Vučevića, Danice Stanisavljević – jer takva konstatacija ne stoji u pomenutom videu koji ste koristili kao izvor. Takođe, želim da demantujem tvrdnju da za odobrenje za objavljivanje postova, odnosno sadržaja na mreži Tviter (sada X) dobijam direktnu dozvolu od Danice Stanisavljević iz Vlade Srbije – što takođe ne stoji u pomenutom videu u koliko ste ga pažljivo preslušali. O Tviteru sam govorio u kontekstu sprečavanja lažnih naloga Patrijarha srpskog kao što su nalozi "profitije", "profitije1" i slični – koji su suspendovani jer su kršena pravila X-a o lažnom predstavljnju. Želim ponovo naglasiti da nisam novinar, već međunarodni partner sa društvenim mrežama, te da moja uloga podrazumijeva postupanje u skladu sa politikom društvenih mreža koje zastupam, a na zahtjev pojedinaca i organizacija čiji su društveni profili odnosno nalozi od javnog interesa u Srbiji. Nadalje, bilo bi važno istaći da, na zahtjev određenih institucija, vlade, političkih predstavnika, javnih ličnosti i sličnih subjekata, vršim određene aktivnosti u okviru svoje uloge međunarodnog partnera društvenih mreža, a sve to u cilju pružanja efikasne i proaktivne podrške raznim korisnicima kao i rješavanje raznih tehničkih problema s kojima se ljudi pa i zvaničnici susreću. Tražim javno objavljivanje demantija na istom mediju i platformama na kojima su iznijete ove netačne tvrdnje. Očekujem da se u demantiju jasno navede da su tvrdnje o meni i mojoj ulozi netačne i da se izrazi žaljenje zbog objavljivanja dezinformacija". naveo je Kovačević u reagovanju.

Nova je podsjetila da jesnimak o kom u svom demantiju piše Kovačević objavljen je na njegovom Instagram profilu, ali je kasnije obrisan sa društvenih mreža. Ipak, ostalo je zabilježeno šta je rekao. Snimak je objavio nakon što mu je, kako sam kaže, stiglo pismo od patrijarha Porfirija da je bez njegovog "blagoslova" izvršio verifikaciju Instagram naloga.

Poručio je da za odobrenje za objavljivanje postova, odnosno sadržaja na mreži X (ranije Tviter) dobija direktnu dozvolu upravo od Danice Stanisavljević iz Vlade Srbije i da se tačno zna trenutak kada je došlo do verifikacije profila.

Bonus video: