Beograd zatečen: Zaev promijenio stav o članstvu Kosova u Unesku

Zaev je izjavio početkom maja da će Makedonija prilikom narednog glasanja o članstvu Kosova u Unesku biti neutralna
58 pregleda 12 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.08.2017. 17:56h

Makedonska vlada saopštila je danas da će prilikom odlučivanja o članstvu Kosova u Unesku uzeti u obzir stavove većine zemalja Evropske unije, iako je premijer Zoran Zaev prije samo tri i po mjeseca izjavio da će Skoplje prilikom glasanja biti neutralno.

Vlada Zaeva danas je, međutim, saopštila da "razvija prijateljske odnose sa svim susjednim zemljama", da u slučaju otvorenih pitanja "vodi politiku dobrosusjedske i regionalne saradnje", ali da će, što se tiče glasanja za članstvo Kosova u Unesku "uzeti u obzir stavove većine zemalja Evropske unije".

Zaev je izjavio početkom maja da će Makedonija prilikom narednog glasanja o članstvu Kosova u Unesku biti neutralna, podsjeća Tanjug.

Na pitanje kako će Makedonija glasati prilikom budućeg izjašnjavanja o prijemu Kosova u Unesko, Zaev je tada kratko odgovorio: "Neutralno".

Zaev je tada takođe izjavio da želi da gleda u budućnost i da je spreman da povuče svoje "pretjerane" izjave, koje je dao na račun vlasti u Srbiji.

Makedonska vlada je još 2008. donijela odluku da ta bivša jugoslovenska republika podrži samostalnost Kosova, čime je potvrdila raniju odluku makedonskog parlamenta.

Bonus video: