Stoltenberg u Sarajevu: Zabrinuti smo secesionističkom retorikom podjele i ruskim uticajem

"Svi lideri moraju raditi na napretku", rekao je Stoltenberg

5643 pregleda 3 komentar(a)
Stoltenberg i Krišto, Foto: Beta/AP
Stoltenberg i Krišto, Foto: Beta/AP

Zabrinuti smo sa secesionističkom retorikom podjele i ruskim uticajem, izjavio je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a na konferenciji za novinare u Sarajevu, 20. novembra, tokom svoje prve posjete Bosni i Hercegovini (BiH).

"To prijeti da potkopa stabilnost i oslabi reforme. Svi lideri moraju raditi na napretku. Nama je izuzetno važno i predani smo sigurnosti i stabilnosti ovoj regiji, u vašoj državi koja ima veliki značaj za region Zapadnog Balkana i stoga produbljujemo naš politički dijalog i našu praktičnu saradnju", kazao je Stoltenberg.

On je poručio da "saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH".

Stoltenberg je prijepodne razgovarao sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Krišto je izjavila da BiH učestvuje u Akcionom planu za članstvo u MAP-u što, kako je rekla, signalizira da postoji politička odluka NATO da BiH može postati članica NATO.

"Moramo postići politički konsenzus i kroz dijalog doći do stavova koji su jako važni za BiH kada je u pitanju saradnja sa NATO-om", kazala je Krišto.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit kazao je nakon sastanka sa Stoltenbergom da je u BiH potrebno ponovno izgraditi povjerenje u pravnu državu, te da je to, među ostalim, odgovornost domaćih političara.

"Radimo na tome i trebamo podršku EU i NATO-a", kazao je Schmidt.

Stoltenberg je ponovio da NATO podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

"Želimo vidjeti mirnu zemlju u srcu stabilne regije", kazao je.

Istakao je, takođe, važnost visokog predstavnika za procese pomirenja u BiH, ističući da će "svaki pokušaj podrivanja njegove pozicije voditi BiH unazad".

Stoltenberg je, takođe, kazao da je NATO posvećen uspjehu EUFOR-ove misije Althea.

"Nećemo i ne možemo dozvoliti bezbjednosni vakuum u BiH", poručio je nakon susreta s visokim predstavnikom.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg stigao je u nedjelju uveče 19. novembra u službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Ovo je njegov prvi dolazak u Bosnu i Hercegovinu.

Odmah nakon dolaska susreo se sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine na radnoj večeri.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je na zvaničnom Facebook profilu saopštio da je tokom razgovora generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio da NATO ostaje garant sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

"Rekao je da NATO ne odobrava retoriku, koja podstiče podjele i ugrožavanje funkcionisanja institucija države Bosne i Hercegovine. Takođe je naglasio da su evropski i NATO put Bosne i Hercegovine kompatibilni, te da će NATO pomagati reformske procese, koji približavaju Bosnu i Hercegovinu članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji", navodi se na Bećirovićevom profilu.

U prethodnim medijskim istupima Stoltenberg je izjavljivao da Bosna i Hercegovina, zajedno s Gruzijom i Moldavijom, spada u zemlje koje zaslužuju posebnu pažnju NATO-a.

Put BiH ka NATO-u

Bosna i Hercegovina je 2010. godine pozvana da se pridruži Akcionom planu za članstvo (MAP), što predstavlja prvi korak ka prijemu, ali istovremeno ne prejudicira bilo kakvu odluku o budućem članstvu.

U okviru Akcionog plana za članstvo, saradnja zemlje sa NATO je strukturisana kroz Program reformi Bosne i Hercegovine, koji navodi reforme koje vlada namjerava da preduzme i olakšava pružanje podrške NATO-a ovim naporima.

Lideri država NATO su polovinom jula poručili zemljama Zapadnog Balkana da je region od strateškog značaja za alijansu, te potvrdili posvećenost sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana.

Na taj način su podržali reforme koje jačaju težnje zemalja u regionu ka NATO i Evropskoj uniji, navedeno j u završnom dokumentu 11. jula, na kraju prvog dana samita koji je održan u litvanskom glavnom gradu, Viljnusu.

"Nastavićemo da unapređujemo naš politički dijalog i praktičnu saradnju u cilju podrške reformama, regionalnom miru i sigurnosti i suprotstavljanju zlonamjernom uticaju, uključujući dezinformacije, hibridne i sajber pretnje, koje predstavljaju državni i nedržavni akteri", poručili su lideri najveće vojne organizacije.

Inače, Stoltenbergu je mandat generalnog sekretara produžen do oktobra 2024., a na toj funkciji je od 2014. godine.

Bonus video: