Osmani: Etnički konflikti na Zapadnom Balkanu, ako pristupanje EU ne uspije

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije rekao je da je članstvo u EU "politički lijepak"

7601 pregleda 2 komentar(a)
Osmani sa njemačkom šeficom diploamtije Analenom Berbok u Skoplju, Foto: Reuters
Osmani sa njemačkom šeficom diploamtije Analenom Berbok u Skoplju, Foto: Reuters

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani rekao je da EU mora da isporuči opipljive rezultate na polju proširenja ili rizikuje etničke konflikte širom Zapadnog Balkana.

U intervjuu za briselski Politiko Osmani je danas rekao da je članstvo u EU "politički lijepak" i upozorio na posljedice ako proširenje ne uspije.

"Sjeverna Makedonija je multietnička, multikulturalna... Jedini narativ koji je podredio te konfliktne narative i postao lepak za sve njih je EU. Dakle, sve grupe, socijalne, kulturne, vjerske, etničke, dijele isti ideal: EU", rekao je Osmani.

Osmani, Makedonac koji pripada albanskoj etničkoj grupi, ukazao je na potencijalno razorne posljedice ako pokušaj proširenja EU ne uspije. U međuvremenu diplomate upozoravaju da, poslije pobjede lidera krajnje desnice Gerta Vildersa na izborima u Holandiji i prijetnji mađarskog premijera Viktora Orbana da će blokirati pristupne pregovore Ukrajine, postoji rizik da zamah u korist proširenja EU ponovo upadne u ćorsokak.

"Ako ne uspijemo, mislim da će to biti početak domino efekta u cijelom regionu. A poruka će biti da multietničke demokratije ne mogu da funkcionišu na Zapadnom Balkanu... Zato moramo da se potrudimo i da to shvatimo ozbiljno", rekao je makedonski ministar.

Osmani je pozvao na "promjenu paradigme" kako bi se zemljama u procesu pristupanja dale postepene beneficije kako bi se više približile skupu pravila i normi EU.

Trenutno je "pristup sve ili ništa", rekao je makedonski ministar zapitavši se "zašto jednostavno... ne počnemo da se integrišemo prije punopravnog članstva (u EU)?".

„Politiko“ dalje piše da je glavni problem sa kojim se Zapadni Balkan suočava što bi, ukoliko se pridruži EU, na sastancima Savjeta bilo još šest zemalja sa pravom veta.

"Problem je to formalno članstvo, to pravo veta", rekao je Osmani i predložio pragmatičan put ka EU u tri koraka za postepenu integraciju bez punopravnog članstva. Briselski portal podsjetio je da su ministri za EU Francuske, Njemačke i Portugala prvi predstavili ideju po kojoj zemlje koje pristupaju dok se približavaju Uniji imaju koristi od sloboda EU i nekih fondova.

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije rekao je da bi djelimično pristupanje EU omogućilo zemlji da počne da ubire prednosti reformi i da bi je učinilo otpornijom "na rusku i kinesku propagandu".

Prvi korak u postepenoj integraciji bio bi "status posmatrača" na sastancima EU, rekao je Osmani.

"Sjeverna Makedonija se npr. potpuno uskladila sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU. Zašto onda ja nisam pozvan na Savjet za spoljne poslove? Nije logično", kazao je Osmani.

Drugi korak, prema njegovim riječima, podrazumijeva pristup jedinstvenom tržištu EU prije članstva, pošto Skoplje ispunjava kriterijume, a treći se odnosi na pristup sticanju uslova za strukturne i kohezivne fondove, takođe prije članstva.

Osmani je rekao da kao kandidat za EU Sjeverna Makedonija dobija 160 eura direktne podrške EU po stanovniku a članica EU Bugarska 4.700. Takođe je istakao da sa odugovlačenjem pregovora taj jaz raste umjesto da se smanjuje.

Bonus video: