Vlada Hrvatske traži smjenu Barbarića, on zaprijetio tužbama

"Pustili smo da se iscrpe svi pravni ljekovi i sada su oni iscrpljeni. Odlazi isključivo zbog bespravne gradnje", rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković

5683 pregleda 1 komentar(a)
Barbarić, Foto: hep.hr
Barbarić, Foto: hep.hr

Vlada Hrvatske predložila je Nadzornom odboru (NO) Hrvatske elektroprivrede (HEP) da prihvati ostavku predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića.

Barbarić se obratio javnosti preko svoje advokatice i u saopštenju zaprijetio tužbama jer smatra da je žrtva medijske hajke.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u nedjelju je izjavio kako su se pojavile nove okolnosti u vezi Barbarića i da nema preduslova da ostane na toj funkciji.

"Pustili smo da se iscrpe svi pravni ljekovi i sada su oni iscrpljeni. Odlazi isključivo zbog bespravne gradnje", rekao je Plenković.

Optužnica protiv Barbarića zbog bespravne gradnje

HRT prenosi da je splitsko opštinsko državno tužilaštvo u petak podiglo optužnicu protiv Barbarića zbog bespravne gradnje vile na Hvaru za koju je najavio da će ju srušiti o svom trošku.

Tužilađtvo je, ne otkrivajući identitet, saopštilo da je podignuta optužnica protiv okrivljenog 57-godišnjaka zbog bespravne gradnje.

Riječ je o zemljištu izvan građevinskog područja koje je prema prostornom planu Opštine Jelsa zaštićeno obalno područje, a na osnovu Zakona o prostornom uređenju područje od posebnog interesa za Hrvatsku.

Tereti se kako je bio svjestan da se radi o zaštićenom obalnom području mora od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kao i da prethodno nije tražio građevinsku dozvolu.

Navodi se da je Barbarić bespravno izgradio prizemlje i prvi sprat stambene zgrade, još jednu prizemnu građevinu, kao i prelivni bazen sa pumpom i cisternom za vodu.

Smjenu Barbarića opozicija je tražila mjesecima, najviše zbog afere "plin za cent".

Afera oko prodaje plina ispod cijene, zbog čega je HEP ostvario višemilionke gubitke, otkrivena je ljetos, nakon čega je opozicija satima ispitivala ministra ekonomije Davora Filipovića i čelnike HEP-a, Plinacro-a, HROTE-a i HERA-e, od kojih su pokušali da dobiju odgovore ko je odgovoran za propuste u prodaji viškova plina.

Pošto je Plenković odbijao da smijeni Barbarića, iz opozicije su stizale sumnje da je zadržao svoju poziciju jer ucjenjuje premijera, pa čak i optužbe da Plenković "dio kolača uzima za svoje potrebe", prenosi HRT.

Plenković je sve opozicione zahtjeve redovno odbijao, uz poruku da će odluku o aferi s plinom donijeti kada to odluči Vlada, a ne kada to hoće neko drugi.

Barbarić zaprijetio tužbama

Barbarić je u saopštenju zaprijetio tužbama jer smatra da je žrtva medijske hajke zbog koje je u javnosti već proglašen krivim te da ima pravo na pošteno suđenje.

"Nakon dugotrajne i pomno orkestrirane medijske hajke, u javnosti je nepovratno stvorena slika da je gospodin Barbarić počinitelj krivičnog djela bespravne gradnje koji je već odavno trebao da bude lišen slobode i pritvoren. Međutim, zadnji potez četkice na toj slici povučen je prije nego što je krivični postupak protiv gospodina Barbarića uopšte započeo. Zakon o krivičnom postupku jasno propisuje da krivični postupak započinje potvrđivanjem optužnice, a ne njenom predajom sudu. (...) Gospodin Barbarić u potpunosti je svjestan situacije u koju je doveden opisanim postupanjem i želi informisati javnost da će se protiv takvog postupanja boriti pred sudom svim dostupnim pravnim sredstvima", navodi se između ostalog u obraćanju advokatice Barabića.

Bonus video: