EU će u deklaraciji poslije samita sa Zapadnim Balkanom tražiti usklađivanje sa spoljnom politikom

U predloženoj deklaraciji se ističe "važnost poboljšanog sprovođenja restriktivnih mjera i sprječavanja njihovog zaobilaženja".

2844 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

EU planira da natjera zemlje Zapadnog Balkana da se usklade s njenom zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom i uvedu sankcije Rusiji, prema nacrtu deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena na kraju samita EU – Zapadni Balkan naredne sedmice.

"Pohvaljujemo partnere na Zapadnom Balkanu koji već pokazuju svoju stratešku posvećenost potpunim usklađivanjem sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i ohrabrujemo one koje to nisu uradili da slede njihov primjer", navodi se u nacrtu dokumenta, piše briselski portal Politiko.

U predloženoj deklaraciji se ističe "važnost poboljšanog sprovođenja restriktivnih mjera i sprečavanja njihovog zaobilaženja".

Zemlje Zapadnog Balkana se, takođe, pozivaju da pojačaju sajber bezbjednost, između ostalog tako što će osigurati "bezbjedno postavljanje 5G mreža kroz sveobuhvatnu primjenu Paketa instrumenata EU za bezbjednost 5G tehnologije". Taj paket predviđa isključivanje ili ograničavanje upotrebe opreme kineskih kompanija Huavej i ZTE.

To bi moglo da bude problematično za Srbiju, piše Politiko, jer je kineska kompanija Huavej u Beogradu otvorila Centar za inovacije i digitalni razvoj, a Huavej i Telekom Srbija su nedavno potpisali ugovor o modernizaciji fiksne mreže.

EU će sa svoje strane, prema nacrtu dokumenta, nastaviti da razvija odbrambene kapacitete regiona, kroz inicijative kao što je Evropski mirovni instrument, a počela je i da sa zemljama Zapadnog Balkana radi na suzbijanju hibridnih i sajber pretnji, kao i ruskih dezinformacija, navodi briselski portal.

Samit EU – Zapadni Balkan biće održan 13. decembra, dan uoči samita Evropskog savjeta, na kojem će proširenje EU biti jedna od tema.

Bonus video: