Rusi plijene firme Agrokoru

Ukupni dugovi koncerna Agrokor procjenjuju se na oko šest milijardi eura, od čega se na dug ruskim bankama Sber i VTB odnosi 1,3 milijarde
91 pregleda 5 komentar(a)
Agrokor, Foto: Twitter
Agrokor, Foto: Twitter
Ažurirano: 16.08.2017. 06:49h

Filijale ruske Sberbanke pokrenule su prve sudske postupke protiv firmi članica hrvatske grupe Agrokor kako bi zaplijenile njihovu imovinu zbog nevraćenih kredita. Ruska banka ovim traži zapljenu fabrika vode Jamnica iz Slovenije i Mg Mivela iz Srbije zbog nevraćenih kredita od 37,7 miliona eura.

Članica Agrokora, kompanija Jamnica iz Zagreba obavijestila je Zagrebačku berzu da je Sberbanka iz Ljubljane pokrenula dva izvršna postupka na osnovu garancija za kredit od 3,2 miliona eura pred privrednim sudovima u Beogradu i Ljubljani.

Zagrebačka Sberbanka pokrenula je treći izvršni postupak pred Privrednim sudom u Beogradu zbog jemstva Jamnice na nevraćeni kredit od 255 miliona kuna što je oko 34,5 miliona eura.

Kako je saopšteno, Sberbanka ovim postupcima traži zapljenu udijela Jamnice Zagreb u kćerkama firmama Mg Mivela Beograd i Jamnica mineralne vode Maribor.

Prinudna uprava bankrotirane kompanije Agrokor, biznismena Ivice Todorića, je početkom jula saopštila da postoje inicijative podružnica Sberbanke čiji je cilj da zbog nevraćenih kredita zapljene kompanije koje posluju u okviru ovog koncerna, kao što su Jamnica, Mg Mivela, Merkator, Konzum i Idea.

U Crnoj Gori posluju Merkator CG koji ima lanac trgovina Idea. Iz ove kompanije su nedavno saopštili da oni stabilno posluju.

Ukupni dugovi koncerna Agrokor procjenjuju se na oko šest milijardi eura, od čega se na dug ruskim bankama Sber i VTB odnosi 1,3 milijarde.

Bonus video: