Proširena lista: Kajmaković i Mehmedagiću zabranjen ulazak u SAD

Kajmaković je zabranjen ulazak u SAD zbog njenog učešća u značajnoj korupciji, navodi se u saopštenju Stejd dipartmenta

12240 pregleda 4 komentar(a)
Kajmaković, Foto: Screenshot/Youtube
Kajmaković, Foto: Screenshot/Youtube

Stejt dipartment proširio je listu osoba kojima je zbog sumnje u korupciju zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države(SAD) i na nju dodao bivšeg šefa obavještajne agencije Bosne i Hercegovine (BiH) Osmana Mehmedagića i bivšu državnu tužiteljku Dijanu Kajmaković.

Kajmaković je zabranjen ulazak u SAD zbog njenog učešća u značajnoj korupciji, navodi se u saopštenju Stejd dipartmenta.

"Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomagla u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Takođe je pokušala blokirati istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama, uključujući Osmana Mehmedagića", stoji u obrazloženju.

Ranije je Kajmaković stavljena na listu sankcioniranih osoba Ministarstva trezora SAD-a zbog odgovornosti ili saučesništva u korupciji ili podrivanja demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.

Osman "Osmica" Mehmedagić, bivši generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, stavljen je na listu osoba koje ne mogu putovati u SAD zbog umiješanosti u značajnu korupciju, navodi Stejt dipartment.

"Mehmedagić je sarađivao s kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao javni položaj da bi se obogatio. U okviru ove akcije na listu je stavljena i njegova supruga Amela Mehmedagić Šehović", navodi se u saopštenju.

Ranije je Ministarstvo trezora SAD-a sankcionisalo Mehmedagića za saučesništvo u korupciji.

Lista je proširena i drugim osobama iz Avganistana, Dominikanske Republike, Haitija, Liberije i Maršalskih Ostrva.

Rečeno je da potez dolazi povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koji se obilježava 9. decembra, i otvaranja Konferencije država članica Konvencije UN-a protiv korupcije.

Bonus video: