Pendarovski: Endemska korupcija ugrožava vitalnost države

Predsjednik Sjeverne Makedonije je istakao da želi da poruči sledećem parlamentu ono što je već nekoliko puta javno predlagao: da se odmah poslije izbora sprovede pročišćavanje sudija i tužilaca, ali prvo kod političara

2868 pregleda 0 komentar(a)
Pendarovski, Foto: Boris Pejović
Pendarovski, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski ocijenio je danas da se njegova zemlja suočava sa razvijenom endemskom korupcijom koja ugrožava vitalnost države i pozvao sledeći saziv parlamenta da se odmah poslije izbora sprovede pročišćavanje među sudijama, tužiocima i političarima.

"Godinama se suočavamo sa otporom sa više strana na svaki pokušaj suštinskih reformi u dijelu pravosudnog sistema. Razlog tome je povezanost djelova politike i biznis zajednice sa dijelom sudija i tužilaca koji su u prethodnim decenijama stvorili atmosferu u kojoj se razvila endemska korupcija koja ugrožava vitalnost države", rekao je Pendarovski u svom posljednjem, petom, godišnjem obraćanju parlamentu.

Kako je istakao, srednjoročno i dugoročno je ključan kvalitet ljudskih potencijala kandidata za sudije i tužioce i nijedan zakon ne može da promijeni stvarnost ako je jedini kriterijum za selekciju negativna selekcija zasnovana na partijskom klijentelizmu i vezama sa oligarhijom.

"Pod odgovornošću za počinjena djela ne mislim statistika osuđenih 'džeparoša' koja služi za obmanu javnosti, već o broju i kvalitetu pravosnažnih presuda u sferi visoke korupcije i organizovanog kriminala. Samo na taj način će se potvrditi da zakoni važe za sve, pa i za najmoćnije i najbogatije", rekao je predsednik Severne Makedonije.

Prema njegovim rečima, Sjeverna Makdonija se suočava sa mnogo dubokim problemom, jer je, kako je rekao, "korupcija u međuvremenu, postala način života za mnoge ili kao što je nedavno opisao jedan strani ambasador, radi se o mentalitetu ljudi koji mora da se mijenja".

Predsjednik Sjeverne Makedonije je istakao da želi da poruči sledećem parlamentu ono što je već nekoliko puta javno predlagao: da se odmah poslije izbora sprovede pročišćavanje sudija i tužilaca, ali prvo kod političara.

"I za svakog, za koga nema logično objašnjenje kako je postao milioner sa državnom platom, treba odmah da uslijedi ne samo ostavka, već krivični postupak", rekao je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

Parlamentarne političke stranke u Sjevernoj Makedoniji postigle su dogovor da se prvi krug predsjedničkih izbora održi 24. aprila naredne godine, a drugi krug predsjedničkih izbora i parlamentarni izbori 8. maja.

Bonus video: