Turski izvođač poslova na putevima u Srbiji završio u stečaju: Šta s njim ima brat predsjednika Crne Gore

Stečajni postupak pokrenut je 11. januara ove godine, odlukom Privrednog suda iz Beograda, a na predlog jednog od povjerilaca, firme Ingrap-Omni iz Beograda. Prethodno, turskom preduzeću su više od četiri mjeseca računi bili u blokadi

14431 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Fejsbuk/Kronos doo
Foto: Fejsbuk/Kronos doo

Četiri decenije nakon što je čuveni glumac Zoran Radmilović počeo da priča svoje "Priče iz Nepričave", iz ovog mjesta prošle nedjelje stigla je još jedna. Možda zvuči nevjerovatno da izvođač radova na brojnim infrastrukturnim putnim projektima u Srbiji zapadne u poslovne probleme. Ipak, to se desilo turskoj građevinskoj firmi Kronos TSM 061, koja je otišla u stečaj.

Stečajni postupak pokrenut je 11. januara ove godine, odlukom Privrednog suda iz Beograda, a na predlog jednog od povjerilaca, firme Ingrap-Omni iz Beograda. Prethodno, turskom preduzeću su više od četiri mjeseca računi bili u blokadi.

Istog dana, nadležni sud pokrenuo je prethodni stečajni postupak i u firmi Juno construction, preduzeću povezanom sa prethodnim, mada se jasna vlasnička veza ne može vidjeti u dokumentima dostupnim na sajtu Agencije za privredne registre.

I jedno i drugo preduzeće bavili su se prethodnih godina građevinskim radovima i u vlasništvu su turskih državljana koji u Srbiji učestvuju u izgradnji pojedinih državnih infrastrukturnih projekata, a jedan od njih je i brza saobraćajnica Loznica – Valjevo – Lazarevac, odnosno dionica koja ide upravo kroz Nepričavu.

Među povjeriocima su, prema javno dostupnim podacima, nekoliko domaćih kompanija koje su očigledno bili poslovni partneri turskog preduzeća, ali većina njih nije željela da govori o detaljima tužbi podnijetih protiv firme Kronos TSM 061.

Poznato je da neki od povjerilaca, odnosno firmi koje su tužile Kronos TSM 061 učestvuju u izgradnji dionice Iverak – Lajkovac, dijela saobraćajnice Loznica – Valjevo – Lazarevac koja treba da se spoji sa autoputem Miloš Veliki.

Dostupni podaci pokazuju da je još od septembra pokrenuto više od 10 sudskih postupaka za različita potraživanja. Dio tužbi je podnio Kronos, a dio njih su stigle na adresu Kronosa. Zanimljivo je i da je u jednom postupku Kronos tužio Juno.

Ono što je najneizvjesnije u trenutnoj situaciji jeste kakve će posljedice imati otvaranje stečaja na sve uključene firme i da li bi mogao da se dogodi ozbiljniji domino efekat.

Forbes Srbija istraživao je ko stoji iza ovih turskih preduzeća i kako je moguće da građevinske firme koje učestvuju u izgradnji državnih infrastrukturnih projekata i saobraćajnica, odnosno u poslovima u kojima se obrću milijarde eura zapadnu u stečaj? Zbog čega se brat crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića, Pavle dovodi u vezu sa ovim preduzećima?

Šta je Kronos TSM?

Firma Kronos TSM 061 registrovana je u APR-u septembra 2019. godine i njen vlasnik je sve vrijeme turska državljanka Ozge Sezgin. Preduzeće je osnovano sa 100 dinara osnivačkog kapitala, a kao pretežna djelatnost upisana je usluga održavanja objekata, da bi se to promijenilo u decembru 2022. od kada je pretežna djelatnost izgradnja mostova i tunela.

Kronos TSM je prije odlaska u stečaj i imenovanja stečajnog upravnika u više navrata bilo u blokadi, a od avgusta prošle do januara ove godine ukupno 133 dana. Među onima koji su blokirali račun u jednom trenutku našla se i Narodna banka Srbije, koja je to uradila zbog poreskih dugovanja.

Jedna od firmi koju je Kronos tužio je kineski državni gigant Šandong, inače glavni izvođač dijela pomenute saobraćajnice, tačnije dionice Iverak – Lajkovac. Na internetu je vidljiv podatak da je Kronos posljednjeg dana juna prošle godine, nedugo prije ulaska u problem s blokadama, bio izabran za dobavljača Šandonga na izgradnji jednog od mostova na saobraćajnici.

Prema posljednjem finansijskom izveštaju, Kronos TSM ima 12 zaposlenih i tokom 2022. godine ostvarilo je prihode od 446 miliona dinara, odnosno neto dobit od 4,6 miliona dinara.

Šta je Kronos construction?

Osim firme Kronos TSM, na internetu se pojavljuje i firma Kronos construction. Iako ona zvanično ne postoji u registru APR-a, istraživanje Forbesa Srbija pokazalo je da postoji veza između dvije kompanije.

Kronos construction jeste bio registrovan pod tim imenom od avgusta 2021. ali je godinu dana kasnije promijenio ime u MMS Consultancy. Osnovano je, takođe, sa kapitalom od 100 dinara, a njegov jedini vlasnik je Ozgur Baki Sezgin.

Firma nema zaposlenih, a prema finansijskom izvještaju, u 2022. godini ostvarila je prihode od 2,9 miliona dinara, odnosno neto gubitak od 785.000 dinara.

Ako je suditi na osnovu zvaničnih podataka iz registra, bavi se građevinskim radovima, ali ako je vjerovati onome što se može naći na sajtu ove firme u pitanju je zapravo agencija koja nudi konsultantske usluge kod osnivanja firmi u Srbiji, dobijanja državljanstva, carinjenja, obezbjeđenja firmi, održavanja stanova i zgrada…

Drugim riječima, ova agencija čiji račun je u blokadi od novembra prošle godine (a u povremenim blokadama bila je od oktobra 2022.), ne bavi se građevinskim radovima, niti izgradnjom mostova, mada bi se tako dalo protumačiti gledajući sadržaj koji na društvenim mrežama dijele i Ozgur Sezgin i sa njim povezane firme u Srbiji.

Vlasničko zamešeteljstvo

Uvidom u profile na mrežama, stiče se utisak da Kronos construction, kako piše na Linkdinu, izvodi radove na nekoliko gradilišta u Srbiji poslednje dvije godine. Osim mosta na saobraćajnici Loznica – Valjevo – Lazarevac, oni na svom profilu, kao i Sezgin na svom, objavljuju fotografije sa gradilišta iz Čačka, Velikog Gradišta, Požege, Stare Pazove, Batajnice…

Na društvenoj mreži Fejsbuk, odnosno na profilu firme Kronos objavljene su i fotografije izvođenja keramičkih radova u tržnom centru Galerija u Beogradu na vodi, ali i fotografije posete jednom od gradilišta turskog ambasadora u Beogradu.

Inače, zanimljivo je da se ovo preduzeće na Fejsbuku predstavlja pod imenom Kronos doo, dok na Linkdinu piše Kronos construction, iako zvanično nijedno preduzeće sa ovim imenom ne postoji u registru privrednih subjekata.

Javno dostupni podaci, ukazuju na to da je u građevinskim radovima zapravo učestvovalo preduzeće koje je nedavno otišlo u stečaj, odnosno Kronos TSM 061 sa kojim Ozgur Sezgin zvanično nema ništa, osim što on i vlasnica ovog preduzeća nose isto prezime i imaju isto državljanstvo.

Situacija sa Juno construction je nešto drugačija. Sezgin nije vlasnik ni ovog preduzeća. Naprotiv, ono je u 100 odstotnom vlasništvu turskog državljanina Mehmuta Taha Karsliočlua. Registrovano je decembra 2021. godine, da bi tokom 2023. godine došlo do izmjene osnivačkog akta i Ozgur Baki Sezgin upisan je kao direktor i zakonski zastupnik preduzeća koje je registrovano za obavljanje specifičnih građevinskih radova.

U danu kada je u Kronosu TSM proglašen stečaj, u Juno construction je uveden prethodni stečajni postupak, a povezanošću dva preduzeća hvalili su se i na društvenim mrežama Kronos-a. Tako je na profilima preduzeća Kronos moguće naći oglas kako "njegova ćerka firma", traži radnike zbog proširenja posla. Isto tako, na mrežama je moguće i videti da je adresa nepostojeće firme Kronos construction zapravo adresa na kojoj je zvanično registrovano preduzeće Kronos TSM 061 – Ljubomira Stojanovića 5a.

Veza sa bratom crnogorskog predsjednika

Nekoliko medija u Crnoj Gori, pozivajući se na tamošnji tekst objavljen na portalu Standard, Pavla Milatovića, rođenog brata aktuelnog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića dovode u vezu sa turskim biznismenom Ozgurom Bakijem Sezginom, navodeći i da je Milatović suvlasnik u pomenutoj kompaniji Kronos i da je učestvovao u građevinskim poslovima. Ove tvrdnje potkrepljene su print skrinom sa nekadašnjeg sajta preduzeća Kronos www.kronossrb.rs koji više nije aktivan, a na kojem je pisalo da Pavle Milatović jeste koosnivač.

Tragove tog partnerstva, međutim, nemoguće je naći u dokumentima koji su dostupni u APR-u, pošto je jedini vlasnik Kronos construction-a, odnosno sada MMS consultancy, pomenuti Ozgur Baki Sezgin, dok je jedini vlasnik Kronos TSM 061 Ozge Sezgin. U pomenutom tekstu navodi se i da je Milatović podatak da je suosnivač objavio i na svom Linkdin profilu, ali tih podataka sada nema na njegovom nalogu.

Ono što je jedino moguće potvrditi jeste njihovo doskorašnje partnerstvo u fitnes klubu P&P Profectus. Prema podacima Agencije za privredne registre suvlasništvo u ovom preduzeću koje se bavi fitnesom imaju Pavle Milatović, sa udjelom od 66,66 odsto i Ahmet Eroglu sa 33,33 odsto udjela. U osnivačkom aktu iz 2016. godine Pavle Milatović se navodi kao jedini vlasnik 100 odsto kapitala ovog preduzeća, ali već oktobra naredne godine dolazi do promjene vlasništva, pa se kao vlasnik polovine kapitala upisuje upravo Ozgur Baki Sezgin.

Tokom 2019. suvlaništvo u pomenutom preduzeću se ponovo mijenja tako što u partnerstvo sa Sezginom i Milatovićem ulazi i Ahmet Eroglu i sva trojica postaju vlasnici udjela od po 33,33 odsto.

Septembra 2023. dolazi do ponovne promene udela članova, odnosno Sezgin se briše iz suvlasništva, a Milatović preuzima njegov udio.

Bonus video: