CINS: Višem javnom tužilaštvu falili dokazi da pokrene postupak o kol centru SNS-a

Dodali su da i pored toga što su za to nadležni, iz Višeg su prijavu vratili Prvom tužilaštvu, a razlog je, kako su za CINS rekli, to što nije dostavljen nijedan dokaz, bilo od strane osnovnog tužilaštva, bilo od onih koji su podnijeli prijavu, da je ovo djelo učinjeno

3488 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tekst Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) o kol centru Srpske napredne stranke (SNS) objavljen uz snimak koji ukazuju na kupovinu glasova, nije bio dovoljan Višem javnom tužilaštvu da pokrene postupak iz svoje nadležnosti, objavio je CINS.

Krivičnu prijavu zbog SNS kol centra koju su nakon CINS-ovog teksta opozicioni poslanici podnijeli Prvom osnovnom tužilaštvu, a ovo tužilaštvo je prvo uputilo Višem javnom tužilaštvu koje je nadležno za krivično djelo davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, piše CINS.

Dodali su da i pored toga što su za to nadležni, iz Višeg su prijavu vratili Prvom tužilaštvu, a razlog je, kako su za CINS rekli, to što nije dostavljen nijedan dokaz, bilo od strane osnovnog tužilaštva, bilo od onih koji su podnijeli prijavu, da je ovo djelo učinjeno.

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije je prisustvovala isplatama za rad u kol centru, a objavljen je i snimak na kojem se vidi Milena Marković iz M&J Lady kako učestvuje u isplatama i sa novinarkom dogovara glasanje u zamjenu za rad u kol centru.

U krivičnoj prijavi koja je podnijeta Prvom osnovnom javnom tužilaštvu se nalazi link ka tekstu CINS-a u kojem se nalazi i snimak.

Advokat Vladimir Tupanjac koji je nekada radio kao pomoćnik tužioca, kao i u sektoru finansiranja stranaka Agencije za borbu protiv korupcije, kaže da je na osnovu objavljenog snimka i drugih navoda iz CINS-ovog teksta bilo dovoljno osnova da VJT provjeri navode i prikupi podatke i dokaze.

"Nepostupanje VJT-a po ovoj krivičnoj prijavi i ignorisanje javno objavljenih informacija stvara u javnosti utisak da su naše institucije zarobljene i da je na djelu prebacivanje odgovornosti među tužiocima" rekao je Tupanjac.

Pojasnio je da bi ispitivanjem novinarke CINS-a, tužilaštvo gotovo izvjesno došlo do dodatnih informacija, snimaka, podataka o nekim drugim akterima ili licima koja posjeduju dodatna saznanja o kupovini glasova.

Bonus video: