Pendarovski: Za stabilnost Zapadnog Balkana važno je veće evropsko prisustvo

Pendarovski je naglasio da je u vrijeme multipliciranih kriza za stabilnost Zapadnog Balkana, kako je rekao, "važno da imamo veće evropsko prisustvo u regionu".

4628 pregleda 0 komentar(a)
Pendarovski, Foto: Shutterstock
Pendarovski, Foto: Shutterstock

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je sinoć u Davosu da je potrebna ubrzana integracija zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU) i da je u vrijeme multipliciranih kriza za stabilnost regiona važno da ima veće evropsko prisustvo.

Pendarovski je, kako je danas objavljeno na sajtu predsjednika Sjeverne Makedonije, to rekao na sesiji "Diplomatski dijalog za Zapadni Balkan" Svjetskog ekonomskog foruma (World Economic Forum).

Predsjednik Sjeverne Makedonije je ponovo potvrdio potrebu za ubrzanom integracijom zemalja Zapadnog Balkana, što će, kako je ocijenio, pozitivno uticati na bezbjednost, ukupne političke procese i reformsku agendu, kao i na evrooptimizam u regionu.

Prema njegovim riječima, perspektiva članstva u Evropskoj uniji nije potrebna samo za jačanje privrede, unapređenje trgovine i poboljšanje životnog standarda, već je potrebna i politička integracija u institucije EU, što će doprinijeti demokratskom razvoju, jačanju institucija, vladavini prava i slobodnim medijima.

Pendarovski je naglasio da je u vrijeme multipliciranih kriza za stabilnost Zapadnog Balkana, kako je rekao, "važno da imamo veće evropsko prisustvo u regionu".

U fokusu sinoćnje debate,kako se navodi, bili su izgledi za proširenje EU zemljama Zapadnog Balkana u širem geopolitičkom i bezbjednosnom kontekstu, njihova spremnost za sprovođenje reformi, očekivanja od evropskih izbora, unapređenje ekonomske integracije regiona i njegovog rasta.

Među izlagačima su bili predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, savezni ministar evropskih i međunarodnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg, ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Plenković, premijer Crne Gore Milojko Spajić. Izlagali su i kosovski premijer Aljbin Kurti, premijer Gruzije Irakli Garibašvili, premijer Moldavije Dorin Recean i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograd-Priština i za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak.

Bonus video: