Policija Kosova u Zvečanu pronašla džakove s pijeskom korišćene i za barikade

Zamjenik direktora policije Kosova za region sjever Veton Eljšani rekao je da su ovaj objekat u Zvečanu koristile organizacije Civilna zaštita i Sjeverna brigada

11815 pregleda 15 komentar(a)
Pripadnici kosovske policije, Foto: Reuters
Pripadnici kosovske policije, Foto: Reuters

Policija Kosova je u saradnji sa misijom Evropske unije za vladavinu prava (EULEX), izvršila pretres objekta u centru Zvečana – opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova – gdje su pronađeni džakovi sa pijeskom.

Zamjenik direktora policije Kosova za region sjever Veton Eljšani rekao je da su ovaj objekat u Zvečanu koristile organizacije Civilna zaštita i Sjeverna brigada.

Ove dvije organizacije je Vlada Kosova krajem juna 2023. proglasila terorističkim.

"Ovo je takođe dokaz da su kriminalne grupe bile naoružane i da su planirale napad na kosovsku policiju u slučaju da pokušaju da uklone barikade", rekao je Ejšani.

On je naveo da su "materijalne stvari" pronađene u tom objektu, korišćene i tokom barikada na sjeveru, ali nije precizirao tačno kada.

"Danas, tokom policijskih provjera, utvrđeno je da se na trećem spratu ove zgrade nalazi desetine džakova sa pijeskom, koji je korišćen za rovove prilikom napada na policiju, odbranu barikada i kontrolu magistralnog puta koji vodi ka Zvečanu", rekao je Eljšani.

Srbi sa se sjevera Kosova su u nekoliko navrata podizali barikade, kako bi se suprotstavili odlukama kosovskih vlasti. Posljednje barikade su bile postavljene 10. decembra 2022. zbog hapšenje bivšeg kosovskog policajca Dejana Pantića, koji se teretio za napad na službenike Centralne izborne komisije.

Uklonjene su krajem decembra, kada je Pantiću određen kućni pritvor.

Bonus video: