Mediji: Kandidat za glavnog tužioca Hrvatske blizak sa optuženom za korupciju - "Di si radosti", "Di si lipa"...

Jutarnji list objavio prepiske koje, kako navode, pokazuju da je odnos Turudića i Josipe Rimac sasvim drugačiji od onoga kako ga on predstavlja, kao i da su se susreli više puta

9312 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2024. 13:15h

Kandidat premijera Andreja Plenkovića za glavnog državnog tužioca, sudija Ivan Turudić godinama se intenzivno dopisivao sa bivšom državnom sekretarkom Josipom Rimac, optuženom za korupciju, što dokazuje da je njihov odnos bio prisniji nego što je Turudić tvrdio, pokazuju WhatsApp poruke koje je objavio dnevnik Jutarnji list u nedjeljnom izdanju.

Poruke koje su razmjenjivane od 2016. do 2020, a prikupljene su tokom praćenja Josipe Rimac (danas Plesić), tada visoko rangirane političke funkcionerke Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), izazvale su oštre kritike opozicije, ali i buru na društvenim mrežama, pa se tvrdi da Turudić ne može da bude ni sudija, a kamoli glavni državni tužilac.

"Di si radosti", napisala je Josipa Rimac tadašnjem predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću. "Di si lipa", odvratio joj je Turudić, samo su neki od detalja iz poruka koje je prenio Jutarnji list. Poruke su pronađene u njenom telefonu koji su zaplijenili istražitelji.

Te poruke su razmjenjivane sve do njenog hapšenja u maju 2020. Prema njima, Turudić i Rimac su se sreli više puta, pa i na Županijskom sudu u Zagrebu, a otkrivaju da su se sastajali zbog konkretnih predmeta vođenih na tom sudu, da je od njega tražila i pravne savjete, ispijala kafu sa sutkinjom koju je nazivala "mojom i tvojom", ali i da je on od nje tražio razne usluge, prenijeli su mediji.

Na pitanje novinara o odnosu sa Rimac, koja je jedno vrijeme bila i gradonačelnica Knina, Turudić je uglavnom tvrdio da je riječ o površnom odnosu i da su se samo sreli na kratko, nekoliko puta.

Do sada je povodom ovih medijskih izvještaja reagovao jedino njen advokat, Ivan Gržić, koji je u pisanoj izjavi hrvatskim medijima napisao da u porukama nema ništa sporno i da su "poslužile iskuljučivo medijskom senzacionalizmu". On je naveo da objavljene poruke nisu deo nijednog spisa krivičnog predmeta koji se vodi protiv Plesić (Rimac) i da im je cilj "isključivo diskreditacija gospodina Turudića".

Objava poruka uslijedila je pošto se proteklih dana i predsjednik države Zoran Milanović usprotivio vladinom predlogu imenovanja Turudića za glavnog državnog tužioca, ocijenivši da za to postoje bezbjednosne prepreke.

Milanović tvrdi da se Turudić, dok bio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu tokom 2015. tajno sastajao sa bivšim visokim funkcionerom zagrebačkog fudbalskog kluba Dinamo Zdravkom Mamićem. Prema njegovim riječima, sastali su se nekoliko puta dok je Mamić bio osumnjičen, a potom i kada je bio pod istragom zbog milonskih finansijskih malverzacija u zagrebačkom klubu.

Turudić je tada upao u tajne mere praćenje Zdravka Mamića, koje je na predlog Državnog tužilaštva, provodila Bezbjednosno-obavještajne agencije (SOA), objasnio je Milanović.

Predsjednik Hrvatske je Turudiću na teret stavio i navodnu bliskost sa vladajućim HDZ Andreja Plenkovića rekavši da je "jedini je od svih sudija u Hrvatskoj koji javno i nedvosmisleno deklariše svoju bliskost i privrženost HDZ".

Milanović je ocijenio da su dolazak Turudića na čelo DORH i izmjene Krivičnog zakona, kojom se želi spriječiti otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje, u javnosti nazvane Lex AP (Andrej Plenković) "zlokobni Plenkovićev paket koji poklanja Hrvatskoj uoči parlamentarnih izbora, sa ciljem da spriječi i zaustavi svaku istragu koja može ugroziti njegove lične i političke interese".

Premijer Plenković je uzvratio da u tim informacijama o Turudiću "nema ničega što se već nije znalo", da "tu nema ništa spektakularno", te da se sve to samo povezuje sa Turudićevim poznanstvom sa Zdravkom Mamićem.

Plenković tvrdi da je pozvao Turudića i da ga je pitao da li u svemu tome ima nečega što bi moglo nagovijestiti da su njihovi kontakti pogodovali Mamiću ili uticali na neki od sudskih procesa, a da mu je kandidat za glavnog državnog tužioca odgovorio da nema.

Premijer smatra da pomenutim izjavama predsjednik Milanović samo želi da našteti vladi uoči parlamentarnih izbora.

.

Bonus video: