Pistorijus upozorio na upliv Rusije u Bosni i na Balkanu

Pistorijus je Sarajevo pozvao da ubrza reforme na putu ka članstvu u NATO i Evropskoj uniji i rekao da Njemačka, zbog značaja cijelog Zapadnog Balkana za bezbjednost i stabilnost Evrope, uz izvjesnu zabrinutos prati napetosti u regionu

4934 pregleda 7 komentar(a)
Pistorijus, Foto: Reuters
Pistorijus, Foto: Reuters

Etnički podijeljena Bosna i Hercegovina je podložna destabilizaciji i Njemačka svojim prisustvom u zemlji namjerava da doprinese suzbijanju uticaja Rusije, rekao je u Sarajevu ministar odbrane Boris Pistorijus.

"Snažno ćemo podržati Bosnu i Hercegovinu i spriječiti da Rusija zapali još jedno žarište, da možda zloupotrebi i destabilizuje još jednu oblast i tako proširi svoj uticaj u nadi da će na neki način destabilizovati Zapad," rekao je Pistorijus.

On je poslije sastanka sa bosanskim kolegom Zukanom Helezom jasno osudio separatističku politiku Republike Srpske, upozorivši njene lidere da "ne možete istovremeno igrati na dva vjenčanja."

Pistorijus je Sarajevo pozvao da ubrza reforme na putu ka članstvu u NATO i Evropskoj uniji i rekao da Njemačka, zbog značaja cijelog Zapadnog Balkana za bezbjednost i stabilnost Evrope, uz izvjesnu zabrinutos prati napetosti u regionu.

Njemački ministar je u Sarajevo doputovao iz Prištine, gdje je prethodnog dana počeo mini-balkansku turneju. U srijedu će posjetiti i tridesetak vojnika Bundesvera koji učestvuju u misiji EU Eufor Altea.

Bonus video: