Fan der Belen: Crna Gora prvak evropskih integracija na zapadnom Balkanu

Fan der Belen je istakao da trenutno ne vidi "nepremostive teškoće“ koje bi spriječile pristupanje Crne Gore do 2028. godine

9619 pregleda 2 komentar(a)
Fan der Belen, Foto: Shutterstock
Fan der Belen, Foto: Shutterstock

Predsjednik Austrije Aleksander Fan der Belen Crnu Goru vidi kao "prvaka“ evropskih integracija na zapadnom Balkanu.

"Realno je da mala jadranska država postane članica EU do 2028. Nema nepremostivih poteškoća”, rekao je Fan der Belen je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Austriji.

Fan der Belen je istakao da trenutno ne vidi "nepremostive teškoće“ koje bi spriječile pristupanje Crne Gore do 2028. godine, piše austrijiski "NewsOrf".

On je kazao da smatra "realističnu perspektivu pristupanja“ za zemlje Zapadnog Balkana "važnijom nego ikad“ s obzirom na rat u Ukrajine.

"Svih 35 pregovaračkih poglavlja je već otvoreno i za razliku od ostalih kandidata za pristupanje, Crna Gora nema nikakvih sukoba ili sporova sa susjedima koji bi mogli ometati proces pristupanja", poručio je austrijski predsjednik.

Milatović je bio poručio da će pristupanje zapadnog Balkana EU biti "jedini garant stabilnosti i prosperiteta u ovom regionu Evrope“.

Ranije je "neprisustvo“ EU na zapadnom Balkanu dovelo do toga da pojedine zemlje povećaju svoj uticaj u regionu, rekao je Milatović, pomenuvši Kinu i Rusiju.

Fan der Belen je takođe upozorio da će, ako se EU više ne uključi u Zapadni Balkan, tamo nastati "politički vakuum“ koji bi druge države iskoristile.

"To ne može biti u evropskom interesu. Sa napadom na Ukrajinu, zapadni Balkan je dobio novu pažnju i eliminisana je lijenjost i umor EU. Ne možemo sebi priuštiti da izostavimo ove zemlje", zaključio je Fan der Belen.

Bonus video: