Vučić pred SB UN: Stvaranje nepodnošljivih uslova života za Srbe jedini cilj Prištine

"Takve akcije, uz izostanak odgovarajuće reakcije, mogu izazvati nepopravljivu štetu za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji"

8969 pregleda 12 komentar(a)
Vučić, Foto: BETAPHOTO
Vučić, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) u Njujorku da je stvaranje nepodnošljivih uslova života za Srbe i njihovo protjerivanje sa Kosova jedini cilj vlasti u Prištini.

Na vanrednoj sjednici SB UN o situaciji na Kosovu, zakazanoj na zahtjev Beograda, Vučić je rekao da prištinske vlasti pojačavaju "sistematske napade" na srpsko stanovništvo.

"Takve akcije, uz izostanak odgovarajuće reakcije, mogu izazvati nepopravljivu štetu za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je Beograd tražio sjednicu SB UN jer su aktivnosti Prištine "takve prirode da mogu izazvati nepopravljivu štetu" u periodu do sazivanja redovne sjednice SB UN o Kosovu krajem aprila.

"Direktan povod za podnošenje zahtjeva je odluka Centralne banke Kosova kojom su transakcije u dinarima zabranjene od 1. februara. Ta mjera predstavlja napad na Srbe jer njihov opstanak na Kosovu u velikoj mjeri zavisi od dinarskih sredstava koja dolaze iz budžeta Srbije", naveo je.

Dodao je da "ogroman broj ljudi" na teritoriji Kosova zavisi od dinarskih prihoda iz budžeta Srbije i da odluka o euru kao jedinom sredstvu plaćanja na Kosovu "direktno lišava veliki broj ljudi sredstava za život".

"Euro nije legalna valuta na Kosovu i Metohiji, već se samo tako tretira, a ukidanje dinara ima za cilj protjerivanje Srba", rekao je Vučić.

Vučić je kazao i da Priština nema "nikakve argumente" kada tvrdi da je ukidanje dinara preduzeto radi obezbjeđivanja vladavine prava.

"Imajte na umu da oni koriste termin vladavina prava isključivo da bi naudili Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi", naveo je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da vid pritiska predstavlja i kontinuirano optuživanje Srba povratnika na Kosovo "za lažne ratne zločine", dok se na slobodu puštaju "Albanci koji su optuženi za jasne etnički motivisane zločine protiv Srba i njihove imovine".

Vučić je kazao da je prije dolaska Aljbina Kurtija na čelo kosovske vlade bilo 669 etnički motivisanih napada na Kosovu, a da je taj broj od tada uvećan 300 odsto.

Bonus video: