Vučić o Rezoluciji Evropskog parlamenta: Sramota opozicije

"Rezolucije dođu i prođu, ali će sramota njihova biti vječna jer se to ne radi protiv svoje zemlje"

5253 pregleda 13 komentar(a)
Vučić, Foto: Shutterstock
Vučić, Foto: Shutterstock

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, komentarišući Rezoluciju Evropskog parlamenta (EP) o izborima u Srbiji, da će to ostati "vječna sramota opozicije".

"Rezolucije dođu i prođu, ali će sramota njihova biti vječna jer se to ne radi protiv svoje zemlje", kazao je Vučić 9. februara u Njujorku za televiziju Pink.

Evropski parlament je izglasao rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom izbora održanih prošlog decembra u Srbiji, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umješane u prevaru birača.

Uoči glasanja o rezoluciji u Strazburu je održan panel pod nazivom "Srbija: Demokratija na raskršću", na kojem su učestvovali i predstavnici opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja".

Vučić je članove te koaliciji optužio da "kao marionete stranog faktora pokušavaju da dođu na vlast".

Vučić je ocijenio i da Rezolucija Evropskog parlamenta o situaciji u Srbiji nakon održanih izbora "nije ni prva, ni posljednja".

Za njeno usvajanje glasalo je 461 poslanika Evropskog parlamenta, protiv ih je bilo 53 i 43 uzdržanih.

Inače, rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno niti politički obavezujuće za države članice i evropske institucije.

Prema zvaničnim rezultatima, pobjedu na decembarskim izborima je na svim nivoima odnijela vladajuća Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića.

Međutim, tokom izbornog dana i u danima koji su uslijedili dio opozicije, kao i međunarodni i domaći posmatrači ukazivali su na čitav niz ozbiljnih nepravilnosti.

Sastanak sa predsjednikom Savjeta bezbjednosti UN

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Guterešom sa kojim je, kaže, analizirao sve što je bilo na vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), a tiče se Kosova.

"Mislim da je bila važna sjednica SB da mi vidimo u kojoj se nelakoj poziciji nalazimo, ne zbog ponašanja Prištine, već zbog toga koliko drugačije od onoga što mi mislimo jedan značajan dio svijeta misli", kazao je Vučić.

Vanredna sjednica SB UN održana je 8. februara na zahtjev Srbije, a nakon odluke Centralne banke Kosova da od 1. februara euro bude jedina valuta za plaćanje i platni promet, što u praksi znači ukidanje srpskog dinara.

Bonus video: