Srbija uputila protestnu notu Hrvatskoj zbog paljenja lutke s Vučićevim likom na karnevalu

"Kad znam da su mi spaljivali kuće, crkvu odakle je moj otac, sitnica je da spale neku lutku", rekao je Vučić

12725 pregleda 42 reakcija 42 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najoštrije je danas osudio incident paljenja lutke sa likom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića tokom karnevalske povorke u mjestu Kaštel Stari, kod Splita u Hrvatskoj, dodajući da je zbog toga upućena protestna nota Ambasadi Hrvatske u Beogradu.

"Spaljivanje lutke sa likom predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića predstavlja apsolutno neprihvatljiv čin, koji je u potpunoj suprotnosti sa zajednički izraženim opredjeljenjem za punu normalizaciju odnosa i unapređenje sveobuhvatne saradnje naših država", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

U saopštenju se dodaje da se tim "skandaloznim činom širenja mržnje šalje poruka koja ni na koji način ne doprinosi jačanju dobrosusjedskih odnosa, miru i stabilnosti u regionu" i "direktno i ozbiljno" narušavaju odnosi dvije zemlje.

Posljednjeg dana karnevala, juče, u Kaštel Starom u tradicionalnoj Maškaranoj povorci spaljene su lutke s likom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog predsjednika Vladimira Putina na magarcima, objavio je Dalmatinski portal (dalmatinskiportal.hr).

Vučić: Nisam bio posebno nesrećan

Vučić je izjavio danas, povodom incidenta na karnevalu gdje su spaljene lutke s njegovim i likom Putina, da nije bio "posebno nesrećan" zbog toga i da bi bio ljubomoran da je spaljena lutka s likom nekog drugog Srbina.

"Neko bi rekao da je žalosno da spaljujete neke ljude, njihove lutke, a ja, da vam pravo kažem, nisam bio nesrećan posebno. Uvijek mi se čini da pravilno izaberu. Kad znam da su mi spaljivali kuće, crkvu odakle je moj otac, sitnica je da spale neku lutku. Kod njih je tradicionalno da spaljuju, želim im uspjeh i u budućnosti samo zamislite da smo mi to uradili nekom od njihovih, cijela Evropa bi nam se na kičmu nakačila, morali bi pola Srbije da pohapsimo, ali to su ti dvojni standardi", rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je u Nišu, poslije prikaza naoružanja i vojne opreme, ocijenio da je "pravo i najbolje vrijeme" za formiranje Pokreta za državu i narod jer su kako je rekao, pred Srbijom, Evropom i svijetom "sudbonosna vremena".

"O tome ću više govoriti narednih dana. Pred nama su sudbonosna vremena, za Evropu i za svijet. Zato je potrebno da ujedinimo sve snage svih ljudi koji žele dobro Srbiji bez obzira na njihova ne uvijek istovjetna mišljenja po različitim pitanjima. To je moj pokušaj da nađemo najbolji odgovor za sve one koji bi spolja ili iznutra da sruše Srbiju", rekao je Vučić.

Bonus video: