Eparhija SPC: Nasrnuo na sveštenika i okačio zastavu „OVK“ na srpski autobus u Prizrenu

"Očigledno je riječ o izolovanom slučaju u Prizrenu, gdje naše sveštenstvo i bogoslovci inače žive mirno i naši poklonici redovno dolaze da obiđu svetinje ovog grada", navodi Eparhija raško-prizrenska

10966 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Eparhija raško-prizrenska
Foto: Eparhija raško-prizrenska

Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve saopštila je da je juče ujutro u centru Prizrena jedan kosovski Albanac okačio zastavu "OVK" na prednji dio autobusa vranjskih registracija, a zatim krenuo da verbalno provocira putnike.

Ta eparhija SPC je na osudila ovaj incident "kao zastrašivanje na etničkoj i vjerskoj osnovi", te izrazila iskrenu nadu da se ovakvi događaji neće ponavljati.

"Očigledno je riječ o izolovanom slučaju u Prizrenu, gdje naše sveštenstvo i bogoslovci inače žive mirno i naši poklonici redovno dolaze da obiđu svetinje ovog grada", dodala je.

Navela je, na svom sajtu, da su "hodočasnici došli u Prizren da bi bili na liturgiji i da poslije obiđu prizrenske svetinje".

"U trenutku kada je prizrenski sveštenik prišao autobusu da dočeka poklonike i savjetovao ih da ne nasijedaju na provokacije, pomenuto lice fizički je nasrnulo na sveštenika, grubo mu zavrnuvši ruku", piše u saopštenju.

Odmah su, kako je navedeno, "pritekli u pomoć jedan kosovski policajac i jedan građanin Albanac, nakon čega je nasilnik pobjegao sa vozilom".

Poslije incidenta vjernici su redovno učestvovali u liturgiji i poklonili se svetinjama Prizrena, piše u saopštenju.

Portparol kosovske policije za region Prizrena Šaćir Bitići je izjavio za medije da je osumnjičeni za napad na sveštenika priveden i da mu je određen pritvor od 48 časova, dodaje se.

Kancelarija: Direktna posljedica tolerisanja mržnje

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije saopštila je danas da je fizički nasrtaj na sveštenika SPC i pokušaj zastrašivanja grupe srpskih hodočasnika u Prizrenu "direktna posljedica činjenice da se mržnja prema Srbima, pravoslavlju i svemu što je srpsko u posljednje dvije i po decenije na Кosovu politički njeguje i toleriše".

"Incidenti ove vrste u Prizrenu simptom su novog talasa političke radikalizacije na Кosovu i Metohiji i upozorenje da je akumulirana mržnja ekstremista već četvrt decenije konstantna i sveprisutna prijetnja miru i bezbjednosti", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Priština "otvoreno sprovodi institucionalno nasilje nad srpskim narodom, dajući primjer ekstremnim pojedincima, koji očito to doživljavaju kao zeleno svjetlo da se i sami priključe napadima na Srbe".

Bonus video: