Šapić: Predsjedništvo SNS-a odlučilo da se ide na nove beogradske izbore

"Donijeli smo odluku na našu štetu, ali se ne plašimo", rekao je Šapić

11926 pregleda 35 reakcija 38 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Predsjedništvo Srpske napredne stranke (SNS) odlučilo je da se ide na nove izbore u Beogradu i već sjutra kreću u kampanju - saopštio je predsjednik Privremenog organa Grada Aleksandar Šapić.

"Podigli smo letvicu (legitimiteta). Donijeli smo odluku na našu štetu, ali se ne plašimo", rekao je Šapić posle sjednice Predsjedništva SNS-a, navodeći da već sjutra, u nedjelju, imaju prvi predizborni skup.

Najavio je da će se na izbore izaći u "što širem frontu, u velikom pokretu" svih koji smatraju da se "vodila politika napretka za Beograd".

Šapić je rekao da su predstojeći lokalni izbori u Srbiji i novi izbori u Beogradu izuzetno važni i da se tiču "opstanka čitavog našeg društva".

Konstaovao je da opozicija i koalicija SNS "Srbija ne sme da stane" imaju dva potpuno različita pristupa politici, ekonomiji, narodu - svemu.

"Od uvođenja višestranačja nije bilo važnijih izbora od ovih. Iako je riječ o lokalnim izborima, ovoga puta glavna tema neće biti infrastruktura i infrastrukturni projekti, već će se odlučivati u kojem pravcu će ići Srbija" - istakao je Šapić.

Rekao je "da je bukvalno riječ o referendumskim izborima" jer se "bira između onih koji brane Srbiju, i onih koji su spremni da najznačajnija nacionalna pitanja riješe u jednom minutu".

Šapić je rekao da će predstavnici koalicije SNS "Srbija ne sme da stane" u ponedjeljak otići na konsultacije s predsjednikom Srbije aleksandrom Vučićem o izobra mandatra nove vlade.

"Saopštićemo mu da imamo većinu za formiranje vlade i da može da nam dodijeli mandat da bi se krenulo u realizaciju" - zaključio je Šapić.

Veselinović: Novi izbori u Beogradu pobjeda, predstoji borba za uslove

Nosilac beogradske liste koalicije "Srbija protiv nasilja" Dobrica Veselinović ocijenio je danas najavljeno ponavljanje izbora za gradsku vlast u Beogradu kao pobjedu i podvukao da predstoji borba za bolje izborne uslove.

"Ponavljanje izbore u Beogradu je pobjeda kontrolora, građana koji su snimali i slikali prevare, posmatrača, civilnog društva, članova republičke i gradske izborne komisije, kao i cijele opozicije", objavio je Veselinović na društvenoj mreži X.

Naveo je da je "sljedeći korak: zajednička borba za popravljanje izbornih uslova".

Grbović: Izbore održati u najkasnijem mogućem roku kako bi se sprovele preporuke

Predsjednik Pokreta slobodnih građana, poslanik u Skupštini Srbije Pavle Grbović poručio je danas da je najavljene ponovne izbore za gradsku vlast Beograda potrebno održati što je kasnije moguće da bi se sprovele preporuke iz Konačnog izvještaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o decembarskim izborima u Srbiji.

"Novi izbori u Beogradu predstavljaju zvanično priznanje Srpske napredne stranke da su izbori 17. decembra bili pokradeni. Novi izbori moraju da se održe u najskasnijem zakonskom terminu kako bi se sprovele sve preporuke ODIHR-a, prvenstveno one koje se odnose na sređivanje biračkog spiska", poručio je Grbović u pisanoj izjavi.

Naveo je da očekuje aktivno uključenje institucija Evropske unije (EU) da bi se osiguralo da naredni izbori neće biti pod istim uslovima kao prethodni i da bi se "predupredile potencijalne nove mahinacije režima".

Ponavljanje izbora u Beogradu je "zasluga svih građana, organizacija civilnog društva, predstavnika u lokalnim i republičkim izbornim komisijama i opozicionih kolega koji su se mjesecima borili za istinu i čija će požrtvovanost onogućiti da po prvi put imamo iole fer i slobodne izbore i da nikada više u Beogradu, ali i mnogim drugim gradovima i opštinama, Srpska napredna stranka (SNS) i ostali radikali ne budu na vlasti" - istakao je Grbović.

Bonus video: