Europol: Razbijena mreža krijumčara migranata širom tzv. balkanske rute, uhapšeno 19 osoba

Pretraženo je i deset lokacija u BiH i Hrvatskoj te izvršena zapljena automobila, elektronske opreme i gotovine u iznosu od oko 65.000 eura

3472 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Europola u Hagu u Holandiji, Foto: Reuters
Zgrada Europola u Hagu u Holandiji, Foto: Reuters

Opsežna istraga pod Europolovom Operativnom radnom grupom (OTF), u koju su bila uključena tijela za sprovođenje zakona i pravosudni organi iz Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske, Slovenije uz podršku Njemačke, dovela je do razbijanja mreže krijumčara migranata širom tzv. balkanske rute, javio je u utorak Europol.

Više od godinu dana istrage o ovoj kriminalnoj mreži dovelo je, kako se navodi, do dva udarna dana – 24. januara i 6. februara.

U tim akcijskim danima uhapšena je žena iz BiH, koja je vodila mrežu krijumčara.

Privedeno je i 18 članova značajne zločinačke organizacije, devetoro u BiH i devetero u Hrvatskoj, saopštio je Europol.

Pretraženo je i deset lokacija u BiH i Hrvatskoj te izvršena zapljena automobila, elektronske opreme i gotovine u iznosu od oko 65.000 eura.

Kako je javio Europol, još od 2023. godine bosanskohercegovačko-hrvatska granica je drugi najkorišteniji prelaz za krijumčare na Zapadnom Balkanu.

"U tekućoj godini krijumčari su dodatno intenzivirali aktivnosti na relaciji Bosna i Hercegovina – Hrvatska – Slovenija. Posljedično, ovaj granični dio sada je na ruti koja se uglavnom koristi za krijumčarenje migranata s Balkana u zapadnu Evropu", naveo je Europol.

Kriminalna mreža koja je bila na meti ovih dana prevozila je migrante između BiH i Hrvatske, skrivajući ih u automobilima.

Hrvatske vlasti su tom prilikom uhapsile 28 osumnjičenih krijumčara. U akciji je otkriveno više od 360 migranata.

Europol navodi da su krijumčari migrante vodili do mjesta blizu granice EU.

Nakon što bi migranti pješice prešli granicu EU, krijumčari bi ih pokupili i dalje prevozili automobilom, kombijem ili u zadnjem dijelu kamiona.

"Istraga je dovela do identifikovanja nekoliko mreža koje djeluju u toj regiji. Vjeruje se da čelnici ovih mreža žive u okolnim zemljama, ali i u Njemačkoj i Turskoj", navodi se.

Operativni obavještajni podaci sugerišu da je u regiji aktivno oko 40 mreža koje privlače različite pojedince, a koji potencijalno igraju različite uloge u aktivnostima krijumčarenja migranta u zemlje zapadne Europe, saopštio je Europol.

Bonus video: