Hrvatska: Ustavni sud upozorio Milanovića da se ne može kandidovati na parlamentarnim izborima

''Kandidovanje predsjednika na listi bilo koje političke stranke za izbor te njegovo isticanje kao kandidata nespojivo je s njegovim ustavnim položajem te načelom diobe vlasti. Ako se polazeći od njegovih izjava za vrijeme obnašanja dužnosti, kandiduje, odmah mora podnijeti ostavku", rekao je Šeparović

7352 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ustavni sud Hrvatske objavio je upozorenje vezano za najavu Zorana Milanovića da će se kandidovati na parlamentarnim izborima.

''Predsjednik RH Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost, ne smije učestvovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke'', objavio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na konferenciji za medije na kojoj je obrazložio odluku o predmetu s današnje sjednice Ustavnog suda, piše dnevnik.hr.

Milanovića je ranije najavio da će se kandidovati na izborima za poslanike u Hrvatski sabor.

Šeparović je podsjetio na sve obaveze koje predsjednik Hrvatske ima prema Ustavu.

''Kandidovanje predsjednika na listi bilo koje političke stranke za izbor te njegovo isticanje kao kandidata nespojivo je s njegovim ustavnim položajem te načelom diobe vlasti. Ako se polazeći od njegovih izjava za vrijeme obnašanja dužnosti, kandiduje, odmah mora podnijeti ostavku", rekao je Šeparović.

Ustavni sud je pozvao Milanovića i njegovu SDP odmah prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu, a DIP da osigura održavanje izbornog procesa u skladu s pravilima.

Devet sudija je bilo za ovu odluku, a dvoje je bilo protiv - Andrej Abramović i Ingrid Antičević Marinović, kazao je Šeparović.

''Očekujemo ozbiljnost i odgovornost od svih aktera u ovom procesu i očekujemo da se postupi prema upozorenju Ustavnog suda'', naglasio je Šeprović.

Bonus video: