Vlada Kosova: Ne dozvoliti da ratnohuškačke izjave Vučića postanu dio svakodnevne retorike

Vlada Kosova je ocijenila da je Vučićeva retorika "ne samo neprikladna", već je i, kako je navela, "jasan odraz stava Srbije prema mirovnom procesu i odnosima sa Kosovom"

3891 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vlada Kosova je izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ocijenila kao "ratnohuškačke", i saopštila da one "ne bi trebalo da budu dio svakodnevne retorike".

U današnjem odgovoru agenciji Telegrafi.com, Vlada Kosova je ocijenila da je Vučićeva retorika "ne samo neprikladna", već je i, kako je navela, "jasan odraz stava Srbije prema mirovnom procesu i odnosima sa Kosovom".

"U prethodnom slučaju se pominjao sukob u Nagorno Karabahu između Jermenije i Azerbejdžana, uzimajući kao primjer akcije potonjeg", kaže se u odgovoru.

"Ovog puta prijetnja je stigla baš na godišnjicu sporazuma u ​​Ohridu, o aneksu sprovođenja Osnovnog sporazuma", saopšteno je uz napomenu "da Srbija nastavlja da se javno izjašnjava o nepriznavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova".

Taj stav, kako je navedeno, posebno je došao do izražaja 26. oktobra tokom sastanaka sa liderima EU u Briselu, "gdje je Vučić ponovo odbio da potpiše sporazume".

"I pored toga što prijetnje Srbije Kosovu nisu ništa novo, Vlada (Kosova) je pozvala da se one ne smatraju nečim običnim, niti da im se dozvoli da postanu dio svakodnevne retorike".

U saopštenju još piše i da je "Vlada Kosova pozvala na pojačanu budnost i oštro kažnjavanje takvih izjava od međunarodne zajednice, uključujući SAD, EU, Veliku Britaniju i druge".

"Kao talac prošlosti koji je očajan što ne može da vrati vrijeme, Vučić se opasno nada da će metode prošlosti možda jednog dana biti rješenje u budućnosti", upozorava Vlada Kosova.

Bonus video: