EU odobrila otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom

Bosna i Hercegovina ima status kandidata za punopravno članstvo od decembra 2022. godine

5150 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Lideri država i vlada Evropske unije odobrili su na samitu u Briselu 21. marta otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

Odobrenje pristupnih pregovora između Sarajeva i Brisela je prethodno preporučila Evropska komisija.

Bosna i Hercegovina ima status kandidata za punopravno članstvo od decembra 2022. godine.

Mišljenje Evropske komisije (Avis) dobila je u maju 2019. i u njemu je definisano 14 prioriteta podijeljenih u četiri područja - Demokratija i funkcionisanje institucija, Vladavina prava, Osnovna prava i Reforma javne uprave - koje BiH treba ispuniti kako bi počela pregovore o članstvu.

U decembru 2023. godine, lideri EU su izrazili spremnost da otvore pristupne pregovore sa BiH i pozvali Komisiju da u martu objavi izvještaj o stepenu ispunjavanja ključnih kriterijuma.

Od uslova koje je postavila EU krajem prošle godine za otvaranje pregovora, vladajuća koalicija u BiH je dogovorila otvaranje pregovora s Fronteksom, graničnom službom Evropske unije.

Usvojene su i izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Zakon o sudovima, što je, takođe, bio jedan od prioriteta, još nije usvojen.

Koji su koraci nakon otvaranja pregovora?

Nakon otvaranja pregovora, Evropska komisija šalje pregovarački okvir Evropskom savjetu.

Nakon toga, Evropski savjet odobrava okvir, odnosno pregovori zvanično počinju.

Potom se otvaraju i zatvaraju poglavlja, nakon čega Evropska komisija usvaja pozitivno mišljenje o zatvaranju poglavlja. Sljedeći korak je da Evropski parlament odobrava članstvo.

Nakon toga slijedi potpisivanje Sporazuma o pridruživanju između EU i države kandidata. Poslije tog, svaka država članica EU bi trebala ratifikovati Sporazum o pridruživanju.

Sljedeći korak je da država kandidat ratifikuje sporazum, a posljednji je da Sporazum o pridruživanju stupa na snagu.

Bonus video: