Aida Ćorović: Nisam kriva, kazna zbog gađanja Mladićevog murala plaćena

"Ja sam željela da budem dosljedna i vjerna datoj riječi, da odem u zatvor. Međutim, prijatelji koji se bave bezbjednosnim temama su procijenili da ne bih bila bezbjedna. Sada mi je potpuno jasno da ne bih bila sigurna"

4454 pregleda 7 komentar(a)
Ćorović, Foto: Screenshot/Youtube
Ćorović, Foto: Screenshot/Youtube

Antiratna aktivistkinja, Aida Ćorović, poručila je ispred zatvora u Beogradu da se, iako je plaćena novčana kazna na koju je osuđena zbog gađanja jajima murala sa likom osuđenog ratnog zločinca, Ratka Mladića, ona ne osjeća krivom.

Privođenje Aide Ćorović (2021)
Privođenje Aide Ćorović (2021)foto: Screenshot/Youtube

Ona se 22. marta pojavila ispred zatvora u Padinskoj skeli rekavši da je to simboličan čin.

Aida Ćorović je prije nedjelju dana pozvana na izdržavanje zatvorske kazne, jer je odbila da plati novčanu kaznu. Kazna je u međuvremenu plaćena donacijama građana, koji su njen čin podržali, pa Ćorović neće služiti zatvorsku kaznu.

"Ja sam želela da budem dosljedna i vjerna datoj riječi, da odem u zatvor. Međutim, prijatelji koji se bave bezbjednosnim temama su procijenili da ne bih bila bezbjedna. Sada mi je potpuno jasno da ne bih bila sigurna", poručila je ona novinarima ispred zatvora.

Pravosnažnu presudu Prekršajnog apelacionog suda na kaznu od 100.000 dinara Aida Ćorović je dobila 14. decembra 2023.

U presudi se navodi da je Ćorović prekršila Zakon o javnom redu i miru, jer je "bacala jaja u pravcu stambene zgrade" i vrijeđala policijske službenike prilikom vršenja dužnosti. Nigdje se ne navodi da je gađala mural osuđenom ratnom zločincu.

Advokat Aide Ćorović, Miloš Janković, ocijenio je da je takva presuda imala za cilj da ućutka aktiviste.

Akciju da se prikupi novac za plaćanje kazne pokrenuli su nevladina Feministička antifašistička mreža i udruženje Krokodil.

Zahvaljujući individualnim donacijama 102 građana i građanki iz Srbije, regiona, Evrope i svijeta, novac je prikupljen za manje od 24 sata.

Vladimir Arsenijević, iz udruženja Krokodil, rekao je da su oni stvorili samo jednu vrstu kanala, a da su građani sve uradili.

"Mi smo već narednog dana kada smo shvatili da imamo duplo više sredstava nego što je potrebno to objavili, međutim, sredstva su nastavila da pristižu", naveo je Arsenijević.

Prikupljeni novac koji je preostao, prema najavama, biće usmjeren za novoosnovani fond za pomoć aktivistima koji – kako ističu u Krokodilu, vode iste bitke kao i Aida.

Zbog slučaja Aide Ćorović reagovala je i Evropska komisija, ocjenom da "pravda treba da obezbjedi odgovornost za ratne zločine, a ne za proteste protiv veličanja ratnih zločinaca".

Bivši komandant vojske Republike Srpske, Ratko Mladić, osuđen je u Hagu na doživotni zatvor zbog ratnih zločina i genocida u Srebrenici. Uprkos presudama međunarodnih sudova, Srbija i njeni zvaničnici negiraju da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid.

Mural, na kojem Mladić salutira prolaznicima, osvanuo je krajem jula 2021, mjesec dana nakon presude u Hagu.

Svi pokušaji građana i aktivista da ga uklone nisu uspjevali, jer su ga nepoznati autori, za koje se sumnja da su dio desničarskih i navijačkih grupa, kroz svega nekoliko sati vraćali u prvobitno stanje. Nakon što su ga aktivisti prekrečili u maju 2023, više nije "prepravljan".

Bonus video: