Vučić: Pred Vladom Srbije teški zadaci, slijedi nabavka novog naoružanja

On je najavio nabavku novih lovačkih aviona kao i artiljerijskog oruđa, višecijevnih raketnih bacača

11358 pregleda 27 reakcija 28 komentar(a)
Vučić, Foto: Screenshot/Youtube
Vučić, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su pred Milošem Vučevićem kojeg je imenovao za mandatara Vlade i za kojeg, kaže, očekuje da će dobiti podršku u Skupštini, kao i pred novom vladom veliki i teški zadaci.

Miloš Vučević, dosadašnji ministar odbrane i lider vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) mandatar je za sastavljanje nove Vlade Srbije, prema Vučićevoj objavi od 30. marta.

"Mi smo u specifičnom položaju jer smo jedini u neutralnom vojnom statusu u ovom djelu regiona. Uvijek smo spremni da se zaštitimo, ali mi nikome ne prijetimo", rekao je Vučić 31. marta, prilikom obilaska pripadnika Vojske Srbije (VS) na vojnom aerodromu u Batajnici, javlja Beta.

On je najavio nabavku novih lovačkih aviona kao i artiljerijskog oruđa, višecijevnih raketnih bacača.

Vučić je rekao da se u vojsku ulaže više nego ikad ranije i najavio da će na poligonu, na Pešteru 20. aprila, biti prikazano dejstvo dronova domaće proizvodnje.

Mandatar Vučević je rekao da će vojska imati maksimalnu podršku i u novoj vladi, zajedno sa Vučićem, navodeći da je vojska garant opstanka suverene i nezavisne Srbije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je takođe bio prisutan, rekao je da moćna Srbija predstavlja sigurnost i za Srbe u RS koja je "zagledana u Srbiju".

"Mi smo tamo zgurani u neku vještačku strukturu koja se zove Oružane snage Bosne i Hercegovine", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanja novinara na aerodromu u Batajnici o optužbama da sarađuje sa mafijaškim klanovima, Vučić je novinarima postavio kontrapitanje kako zamišljaju da "jedan predsednik države ima vremena da se bavi kriminalnim poslovima".

O Kurtijevoj najavi tužbe za genocid

Vučić je u izjavi pomenuo i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, navodeći da on prijeti Srbiji tužbom za genocid upravo sada, jer želi da koristi institucije Saveta Evrope (SE) i da preko njih pokreće tužbe protiv Srbije.

Premijer Kosova Kurti rekao je 30. marta da se vlasti spremaju da optuže Srbiju za zločine počinjene tokom rata na Kosovu.

"To je dio masivnog plana za napade i pritisak na srpski narod i Srbiju. Izdržaćemo i pobedićemo", rekao je Vučić.

On je naveo da su takvo ponašanje Kurtiju prije nekoliko dana omogućili izvjestilac za Kosovo Dora Bakojanis i zapadne zemlje davanjem preporuke da Kosovo uđe u SE.

Kako je Vučić rekao, Kurti je do sada čekao da neka druga zemlja podnese tužbu za genocid jer Kosovo nije priznato u UN i ne može da podnese tužbu pred Međunarodnim krivičnim sudom.

"To može neko drugi u njegovo ime, što je preteško političko pitanje", objasnio je Vučić, navodeći da Kurti umjesto toga sada želi da iskoristi institucije SE za podnošenje tužbe protiv Srbije

Bonus video: