Orban odlikovan ordenom Republike Srpske; Dodik: Orden se uručuje velikim i pravim prijateljima

"Srbi i Mađari treba da sarađuju na najvišem mogućem nivou i to nikad nije usmjereno protiv nekog trećeg", kazao je Dodik.

4297 pregleda 10 komentar(a)
Dodik odlikuje Orbana, Foto: Printscreen YouTube
Dodik odlikuje Orbana, Foto: Printscreen YouTube

Odlikovanje Orden Republike Srpske na ogrlici uručeno je 5. aprila u Banjaluci premijeru Mađarske Viktoru Orbanu, koji je dan ranije doputovao u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Orbanu je odlikovanje na svečanosti u Banjaluci uručio predsjednik RS Milorad Dodik, koji je od ranije pod sankcijama Sjedinjenih Država i Velike Britanije zbog antidržavnog djelovanja u BiH.

Mađarski premijer, koji je jedan od ključnih saveznika proruski orijentisanog predsjednika RS-a, odlikovan je na ovogodišnjoj proslavi 9. januara, kao neustavnog Dana RS-a, kojoj tada nije prisustvovao. Dodik je ovim ordenom odlikovao Vladimira Putina, predsjednika Ruske Federacije, 8. januara prošle godine u jeku ruske agresije na Ukrajinu.

Dodik je kazao da se Orden RS uručuje "velikim i pravim prijateljima", te da se Orbanu dodjeljuje za doprinos dobroj suradnji između tog bh. entiteta i Mađarske.

"Srbi i Mađari treba da sarađuju na najvišem mogućem nivou i to nikad nije usmjereno protiv nekog trećeg. To je zbog naših interesa i želje da učinimo dobro, ali i da odbranimo naše vrijednosti, a Mađarska je primjer u tome, kako održati porodicu i tradicionalno društvo", kazao je Dodik.

Mađarski premijer je izjavio kako odlikovanje ne smatra kao običan državni akt, "već ima tu ljubavi, povjerenja".

"Ja sam u međunarodnoj politici uvijek podržavao Srbe, jer sam stekao uvjerenje da je međunarodna politika nepravedna, nije fer politika. U Evropi ne prepoznaju da su Srbi Evropi potrebni. Bez Srba nema evropske bezbjednosti", rekao je Orban.

Uručenju ordena Orbanu, prethodili su sastanci predstavnika vlasti entiteta RS i delegacije Mađarske, u kojoj je, pored ostalih, ministar vanjskih poslova Peter Sijarto.

Premijer Mađarske otputovao je u Banjaluku nakon što se, prvog dana posjete BiH, u Sarajevu sastao sa članovima Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH, a kako je saopćeno iz Vijeća ministara BiH, zaključeno je da postoji potreba za povećanjem robne razmjene između dvije države.

Orban je i jedan od rijetkih političara iz EU i NATO-a koji se sastaje sa Dodikom i u više navrata je blokirao pokušaje da Evropska unija sankcioniše Dodika.

Premijer Mađarske, između ostalog, ranije je poručio da se protivi uvođenju sankcija Evropske unije, ne navodeći na koje sankcije misli.

U Banjaluci će u petak, 5. aprila biti održan i ekonomski forum na kome će učestvivati privrednici iz bh. entiteta Republika Srpska i Mađarske.

Njegovo održavanje je prethodno bilo najavljeno za mart.

Mađarska je do sada obećala pomoć za RS od 100 miliona evra, od čega je do sada dio potrošen za nabavku poljoprivrednih mašina i alata za zemljoradnike u tom bh. entitetu.

Ova pomoć je dogovorena u decembru 2021., prilikom privatne posjete Orbana Dodiku, u Laktašima kod Banjaluke.

Republika Srpska se kod Izvozno-uvozne banke Mađarske zadužila u dva navrata za ukupno 140 miliona eura namijenjenih za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje dijela duga.

Bonus video: