Dodik u Bratuncu: Predložiću Federaciji BiH mirno razdruživanje

Dodik je kazao da će danas na sjednici vlade RS inicirati da se utvrdi jedan dan kojim će se obilježavati sjećanje na žrtve Srebrenice, i bošnjačke i srpske

6031 pregleda 15 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Boris Pejović
Milorad Dodik, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas u Bratuncu, gdje je položio cveće na groblju uoči sjednice vlade RS u Srebrenici, da će uputiti predlog kolegama iz Federacije BiH o mirnom "razdruživanju" BiH.

Kritikujući najavljeno usvajanje rezolucije o Danu sjećanja na genocid u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, Dodik je kazao da će danas na sjednici vlade RS inicirati da se utvrdi jedan dan kojim će se obilježavati sjećanje na žrtve Srebrenice, i bošnjačke i srpske.

"Drugo, moj predlog će biti da se u narednih 30 dana sačini izvještaj o funkcionisanju BiH u 30 godina kako bi uručili FBiH naš predlog sporazuma o razdruživanju i vratimo se u svoje okvire. BiH je sačinjena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda", rekao je.

Dodik je rekao da će RS u narednim godinama pokušati miran razlaz "jer ovo ne funkcioniše".

"Kako živjeti sa narodom koji našu nerođenu djecu smatra genocidnom? Nisam ja izmislio termin 'genocidaši'", kazao je Dodik.

Ocijenio je da "RS u ovakvim i sličnim okolnostima neće postojati u narednih deset godina".

"Zato želimo da kažemo da ne možemo ostati u zajednici sa onima koji nisu nikada prihvatili slovo Dejtona. Hoćemo da budemo ono što jesmo", kazao je Dodik.

U obraćanju u Bratuncu, kako prenosi N1 BiH, Dodik je ponovo negirao genocid u Srebrenici i rekao da se broj od 8.000 ubijenih pripadnika bošnjačkog naroda "skupljao na razne načine" i da mu je "žao svake žrtve, bošnjačke, ali i srpske pogotovo".

Dodik je rekao da su "svi koji su učestvovali u operaciji u Srebrenici pod naletom međunarodne nepravde danas procesuirani i osuđeni".

"S druge strane, vidimo jednu kolektivnu nepravdu, a to je Naser Orić i njegovi zločini nad Srbima koji slobodno hoda i smije se žrtvama", dodao je.

Rekao je i da RS nije spremna da "oprosti Srbima zločine koje su činili u njeno ime" i da zato "ne štiti nikoga ko je činio zločine prema drugim narodima", ali da "to nije slučaj sa Bošnjacima i međunarodnim faktorom".

"Ovdje smo danas da bismo skrenuli pažnju na istorijsku nepravdu i činjenicu, koja se zanemaruje, a to je da za zločina koje je počinila muslimanska struktura nad Srbima na ovim prostorima niko nije odgovarao. Danas se u UN glasa za Rezoluciju kojom se želi nametanje kolektivne krivice Srbima, na jedan način koji je lukavo smišljen kako bi se kroz istoriju obilježavao dan navodnog genocida u Srebrenici, a to ne podrazumijeva stradanje Srba", kazao je Dodik na početku obraćanja u Bratuncu.

Bonus video: