"Foreign Affairs": Hrvatska, Rusija i velika balkanska igra

Hrvatska je predstavljena kao zemlja koja može poremetiti odnose u “i dalje uzdrmanoj EU”, čija je “umjerena vlada najbolji saveznik Zapada protiv ruske ekspanzije u regionu”
69 pregleda 10 komentar(a)
Hrvatska, Rusija, Foto: Shutterstock
Hrvatska, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.07.2017. 16:11h

Američki časopis “Foreign Affairs" objavio je tekst analitičarke Dagmar Skrpec iz Stejt Departmenta pod naslovom “Hrvatska, Rusija i velika balkanska igra”.

U tekstu se argumentuje zašto Zapad treba Zagreb ako želi zadržati svoj uticaj u regionu. Riječ je o tekstu koji je pun “bizarnih tvrdnji” poput one da “stabilnost Hrvatske ima dalekosežne implikacije za SAD i Evropsku uniju”, prenosi portal “Indeks”.

Hrvatska je predstavljena kao zemlja koja može poremetiti odnose u “i dalje uzdrmanoj EU”, čija je “umjerena vlada najbolji saveznik Zapada protiv ruske ekspanzije u regionu”.

“Indeks” prenosi i da je u tekstu “Foreign Affairsa premijer Andrej Plenković predstavljen kao velika politička nada, umjereni političar kojem o glavi rade ekstremisti iz vlastite stranke. Zanimljivo je i da se ističe kako je Plenkovićeva vlada izabrala “politiku nemiješanja” kada je riječ o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, te da je Hrvatska “vodeći glas jedinstva u EU”.

Plenković je pohvaljen i što je, nakon izbacivanja Mostovih ministara iz vlade, formirao “još umjereniju koaliciju s liberalnim HNS-om”, te u stranci odbranio svoju “lidersku poziciju”.

Ipak, najveća prijetnja Plenkoviću predstavlja “desno krilo HDZ-a”, a kao potencijalni izazivač spominje se donedavni ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir.

Plenković vodi Hrvatsku “progresivnim smjerom”, piše “Forin afers” iako ne navodi konkretne primjere za to, ali se izražava strah oko toga hoće li uspeti nadigrati niz protivnika.

Hrvatska je pod Plenkovićevom vlašću “vodila primjerom i odbacila onu vrstu nacionalizma koji je ključan na istočnim granicama EU, posebno u Mađarskoj i Poljskoj”, no još važnija je uloga koju igra na Balkanu, gdje se direktno sukobljava s Rusijom.

“Hrvatska je sa svojom ekonomskom i kulturnom težinom sada lider u jugoistočnoj Evropi, te hrvatska politika ima veliki uticaj na regionalnu dinamiku.”, smatra “Foreign Affairs”, koji kao neslužbeni komunikacijski kanal američkog spoljnopolitičkog establišmenta Hrvatsku čvrsto pozicionira u domaćoj desnici neomiljenu regiju.

Za tu lidersku poziciju Zagreba ključno je da bosansko-hercegovačkim Hrvatima izostane podrška u njihovim namjerama stvaranja trećeg entiteta u BiH, poručuje Dagmar Skrpec.

Plenkovićeva vlada vodi “novu antirusku spoljnu politiku”, čiji je cilj “region odmaknuti od Kremlja”, te se hvali politika prema Ukrajini, kao i povezivanje s Albanijom i Crnom Gorom. Ističe se da je Slovenija “potpala pod ruski uticaj”, ali je zato Hrvatska “ostala čvrst saveznik Zapada”, pa se Plenković hvali i što je u vezi sa Agrokorom odbacio ruske predloge rješavanja krize.

“Foreign Affairs” zaključuje da bi gubitak vlasti “umjerenog Plenkovića nesumnjivo bio loš za region i Zapad”, te hrvatskog premijera pozicionira kao ključnog američkog igrača na Balkanu, i to ponajviše u borbi protiv ruskog uticaja.

“Indeks” ističe i da u cijelom tekstu nema ni riječi o hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, kao ni njene “Inicijative tri mora”, koju je pokrenula baš s Poljskom, prozivanom zbog ekstremnog nacionalizma.

S obzirom na to, kao i na niz nategnutih konstrukcija u tekstu Dagmar Skrpec, ovaj se članak “Forin afers” teško može smatrati vjerodostojnom analizom, jer prvenstveno funkcioniše kao hvalospjev Plenkoviću kao osobi na koju treba igrati službeni Vašington, umjesto da se oslanja na ambicioznu predsjednicu bez realnih ovlašćenja, ali s velikom željom za fotografisanjem, zaključuje “Indeks”.

Bonus video: