Bećirović: Tek će se ustanoviti koliko su negatori genocida plaćali nekim državama

„Umjesto tradicionalne nacionalističke discipline pretvaranja očiglednih poraza u pobjede, pozivam predsjednika Srbije da pogleda istini u oči. Vrijeme je“, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH

15086 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Bećirović (arhiva), Foto: Nikola Dragaš
Bećirović (arhiva), Foto: Nikola Dragaš

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je, povodom usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i reakcija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, izavio da je BiH pobijedila i da je tu pobjedu nemoguće osporiti, dodavši da će se tek ustanoviti koliko su "negatori genocida plaćali nekim državama".

Bećirović je na Instagramu naveo da je BiH pobijedila ubjedljivo i da će iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu, to biti sve jasnije – 84 glasa za istinu i BiH i samo 19 glasova za negatore genocida, prenio je Klix.ba.

„Svaki glas za Bosnu i Hercegovinu je čist kao suza. Mi nismo nikome plaćali 500.000 dolara da bude uzdržan. Koliko su negatori genocida plaćali nekim državama, to ćemo tek saznati“, kazao je Bećirović.

Istakao je da je Bosna i Hercegovina pokazala dostojanstvo i da se izborila za pravdu i istinu.

„Bosna i Hercegovina je pokazala snagu i odlučnost. Bosna i Hercegovina nije zanijemila kako to govori aktuelni predsjednik Srbije, mi iskazujemo poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici“, kazao je on.

Dodao je da u Generalnoj skupštini UN nije bila sportska utakmica, već je usvojena Rezolucija o jedinom genocidu u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

„Umjesto što koristi riječ ‘ponos’, pozivam predsjednika Srbije da počne koristiti riječ ‘sramota'“, rekao je Bećirović.

On je pozvao Vučića da, umjesto serviranja medijskih podvala, pročita presudu Međunarodnog suda pravde, presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Rezoluciju Generalne skupštine UN o obilježavanju i sjećanju na genocid u Srebrenici.

„Umjesto tradicionalne nacionalističke discipline pretvaranja očiglednih poraza u pobjede, pozivam predsjednika Srbije da pogleda istini u oči. Vrijeme je“, naveo je Bećirović.

Bonus video: