Siljanovska Davkova: Prespanski sporazum je pravna činjenica koju ću poštovati

Siljanovska Davkova je novinarima rekla da ne smatra da je prekršila Prespanski sporazum kada je prilikom svečane izjave izbjegla da izgovori puno ustavno ime države Sjeverne Makedonije, dogovoreno upravo Prespanskim sporzumom sa Grčkom, već je rekla da će "štititi suverenitet Makedonije"

10141 pregleda 0 komentar(a)
Siljanovska Davkova, Foto: Reuters
Siljanovska Davkova, Foto: Reuters

Predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova izjavila je večeras da je Prespanski sporazum pravna činjenica koju će poštovati, iako je kritičar njegovog sadržaja.

Siljanovska Davkova je novinarima rekla da ne smatra da je prekršila Prespanski sporazum kada je prilikom svečane izjave izbjegla da izgovori puno ustavno ime države Sjeverne Makedonije, dogovoreno upravo Prespanskim sporzumom sa Grčkom, već je rekla da će "štititi suverenitet Makedonije".

Pozvala se na individalno pravo na samopredjeljenje i istakala da je na inguraciji, 12. maja, potpisala svečanu izjavu u kojoj je ustavno ime države Sjeverna Makedonija, dodajući da nikada nije rekla da će rasknuti Prespanski sporazum.

"Uostalom, sam Prespanski sporazum jasno kaže da će se u dokumentima i komunikaciji koristiti naziv iz Prespanskog sporazuma. Dakle, ja ovde ne vidim da je u pitanju povreda. Niti sam pocijepala izjavu, niti sam rekla da neću poštovati Ustav, niti sam rekla da ću raskinuti Prespanski sporazum. Jedna stvar je da sam kritikovala Prespanski sporazum, zbog postupka donošena, zbog nesaglasnosti sa Poveljom Ujedinjenih nacija. Ali to pravna činjenica, to je realnost i ja ću to poštovati", rekla je Siljanovska Davkova.

Bonus video: