Amerikanac Smit novi glavni tužilac suda za zločine OVK

U saopštenju kancelarije Specijalizovanog tužioca navodi se da Smit ima iskustva u istragama visoko pozicioniranih funkcionera i u međunarodnim krivičnim istragama
57 pregleda 3 komentar(a)
Džek Smit, tužilac suda OVK, Foto: Beta
Džek Smit, tužilac suda OVK, Foto: Beta
Ažurirano: 07.05.2018. 12:50h

Evropska unija (EU) imenovala je američkog tužioca Džeka Smita za novog Specijalizovanog tužioca za ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji.

Smit će na tom mjestu naslijediti prvog Specijalizovanog tužioca i bivšeg Glavnog tužioca Specijanog istražnog tima Dejvida Švendimana, koji je otišao s funkcije krajem marta kada mu je istekao mandat službenika američke diplomatije.

U saopštenju kancelarije Specijalizovanog tužioca navodi se da Smit ima iskustva u istragama visoko pozicioniranih funkcionera i u međunarodnim krivičnim istragama.

On je imenovan na funkciju Specijalizovanog tužioca nakon što je EU sprovela proceduru odabira.

Smit je izjavio da je počašćen i srećan da je pred njega postavljen ovaj izazov i da se "raduje što će da nastavi istrage", prenosi Tanjug.

Švendimen je na funkciji specijalizovanog tužioca bio tri godine, a tokom tog perioda njegova Kancelarija nije podigla nijednu optužnicu.

Smit je trenutno potpredsednik i rukovodilac službe za suđenja Bolničkog udruženja Amerike, najvećeg nevladinog pružaoca zdravstvenih usluga u Sjedinjenim Državama, a na toj funkciji se nalazi od septembra 2017. godine, navodi se u saopštenju.

Od februara 2015. do avgusta 2017. godine Smit je bio Prvi pomoćnik američkog Saveznog tužioca i vršilac dužnosti Saveznog tužioca za distrikt Centralong Tenesija.

Bonus video: