Izetbegović najavio tužbu protiv Hrvatske zbog Pelješkog mosta

"BiH ne osporava Hrvatskoj ostvarivanje njenih prava. Sve što tražimo je da se poštuju naša prava, zagarantovana Konvencijom UN. Institucije BiH su u proteklih 12 godina, kroz komunikaciju s institucijama Hrvatske, preduzele sve neophodne radnje kako bi zaštitile prava koja našoj zemlji pripadaju po međunarodnom pravu", naveo je Izetbegović
78 pregleda 7 komentar(a)
Pelješki most animacija, Foto: Screenshot (YouTube)
Pelješki most animacija, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 30.07.2018. 16:40h

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović najavio je danas tužbu protiv Hrvatske zbog početka gradnje Pelješkog mosta, jer smatra da se na taj način ugrožava suverenitet BiH i njeno pravo na pristup otvorenom moru.

"Najava da će Hrvatska početi radove na izgradnji Pelješkog mosta, ignorišući protivljenje nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i odredbe Konvencije UN o pravu mora, predstavlja flagrantno ugrožavanje suverenog prava BiH na pristup otvorenom moru", naveo je Izetbegović u saopštenju.

On je ocijenio da Hrvatska "već duže od 12 godina izbjegava da sa BiH postigne dogovor o razgraničenju, koji mora da prethodi ostvarivanju prava Hrvatske da povezuje svoje teritorije i ostvarivanju prava BiH na pristup otvorenom moru".

"BiH ne osporava Hrvatskoj ostvarivanje njenih prava. Sve što tražimo je da se poštuju naša prava, zagarantovana Konvencijom UN. Institucije BiH su u proteklih 12 godina, kroz komunikaciju s institucijama Hrvatske, preduzele sve neophodne radnje kako bi zaštitile prava koja našoj zemlji pripadaju po međunarodnom pravu", naveo je Izetbegović.

On je naveo da je Predsjedništvo BiH 2007. godine usvojilo zaključak i službenim aktom zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta, dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične linije i pristupa BiH otvorenom moru.

"To je jedinstven i jasan stav BiH koji nije mijenjan drugim zaključcima i odlukama", dodao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Naveo je da su institucije BiH od 2014. do danas usvojile niz zaključaka u kojima se ponavlja raniji stav Predsjedništva BiH u vezi sa Pelješkim mostom.

"Iako su institucije Hrvatske sve vrijeme bile upoznate s nedvosmislenim stavom BiH, Hrvatska je prilikom konkurisanja za sredstva za izgradnju Pelješkog mosta obavijestila Evropsku komisiju da sa BiH nema nikakvog spora, što je notorna neistina", kazao je Izetbegović.

On je podsjetio da je generalni direktor Glavne Direkcije za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije u septembru prošle godine pozvao Hrvatsku da riješi otvorena pitanja s BiH oko izgradnje mosta Kopno - Pelješac.

Od Hrvatske je u međuvremenu zatraženo i da se uzdrži od bilo kakvih aktivnosti koje bi za posljedicu imale uvlačenje EU u pravne i finansijske obaveze zbog pokrenutih parnica treće strane.

Izetbegović je naveo i da Hrvatska na to "nije odgovorila na zadovoljavajući način" i dodao da je Zagreb, uprkos svemu, ignorisao i oglušio se na sve pokušaje nadležnih institucija BiH da se to otvoreno pitanje riješi dijalogom, u duhu dobrosusjedskih odnosa i Konvencije UN.

"Zbog toga će biti neophodno da BiH zaštitu svojih prava traži pred međunarodnim institucijama. Zaštita suverenih prava BiH nije pitanje jednog čovjeka ili jednog naroda, nego ustavna i zakonska obaveza svih predstavnika i institucija BiH", dodao je Izetbegović.

BiH, a naročito bošnjački političari, smatraju da Hrvatska izgradnjom Pelješkom mosta onemogućava Bosni i Hercegovini izlaz na otvoreno more kod Neuma, na šta ona ima pravo prema konvencijama UN.

Bonus video: