SPC neće poštovati odluku Carigradske patrijaršije: Ne priznaju ukrajinske "raskolnike"

SPC navodi da je dvodnevno zasjedanje Svetog arhijerejskog sabora od 6. i 7. novembra bilo posvećeno stanju na Kosovu i Metohiji, unapređenju školstva i prosvete u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i crkvenoj krizi u Ukrajini poslije najnovijih odluka Carigradske patrijaršije
116 pregleda 68 komentar(a)
Sveti arhijerejski sabor SPC, Foto: Srpska pravoslavna crkva
Sveti arhijerejski sabor SPC, Foto: Srpska pravoslavna crkva
Ažurirano: 13.11.2018. 07:06h

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je saopštila da je odluka Carigradske patrijaršije da rehabilituje i za episkope prizna dvojicu vođa "raskolničkih grupacija" u Ukrajini, Filareta Denisenka i Makarija Maletiča, zajedno sa njihovim episkopatom i klirom, "kanonski neutemeljena", zbog čega će tu odluku carigradskog Sinoda smatrati neobavezujućom za SPC.

SPC navodi da je dvodnevno zasjedanje Svetog arhijerejskog sabora od 6. i 7. novembra bilo posvećeno stanju na Kosovu i Metohiji, unapređenju školstva i prosvete u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i crkvenoj krizi u Ukrajini poslije najnovijih odluka Carigradske patrijaršije.

U sopštenju se navodi da je Denisenko "svojevremeno kanonski lišen čina", a potom isključen iz crkvene zajednice i podvrgnut anatemi, i da je Maletič "lišen apostolskog prejemstva" kao pripadnik sekte takozvanih "samosvetih".

"Sabor ne priznaje navedene ličnosti i njihove sljedbenike za pravoslavne episkope i klirike i, sljedstveno, ne prihvata liturgijsko i kanonsko opštenje sa njima i njihovim pristalicama", navodi se u saopštenju.

Sabor SPC je istim putem predložio Carigradskoj patrijaršiji i svim ostalim pomjesnim autokefalnim pravoslavnim crkvama da se pitanje autokefalije i pitanje pravoslavne dijaspore što skorije razmotre na svepravoslavnom saboru, kako bi se potvrdili i osnažili sabornost i jedinstvo pravoslavne crkve i ubuduće „izbjegla iskušenja kao što je ovo kroz koje sada prolazi sveto pravoslavlje”.

SPC navodi da je razlog za naknadno objavljivanje stava povodom dodjeljivanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi taj što su najprije o svom stavu službeno obavijestili sve pravoslavne crkve, počevši od Carigradske i Moskovske patrijaršije na odgovarajućim jezicima (grčki, ruski i engleski) i da je za taj posao bilo potrebno izvjesno vrijeme.

Preporučujemo za Vas