ANKETA "LEVADA CENTRA" POKAZALA:

Neuzvraćena ljubav: Samo pet odsto Rusa vidi Srbiju kao prijateljsku zemlju

"Blic" ističe da je slično istraživanje sprovedeno na teritoriji Srbije, Rusija bi sigurno zauzela ako ne i sam vrh na listi zemalja koje Srbi najviše vole
198 pregleda 16 komentar(a)
Rusija, Srbija, Foto: Shutterstock
Rusija, Srbija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.02.2019. 04:27h

Samo pet odsto Rusa vidi Srbiju kao prijateljsku zemlju, pokazalo je posljednje istraživanje ruskog analitičkog "Levada centra", a prenosi beogradski "Blic".

Ovo i nije nagori rezultat ovog ispitivanja po Srbiju, koje nevladina organizacija "Analitički centar Jurija Levade" sprovodi svake godine u Rusiji, pa je Srbija 2013. i 2007. godine pobrala simpatije samo tri odsto ispitanika, dok je najpopularnija bila 2015. godine, kada je Srbiju kao prijateljsku državu prepoznalo osam procenata ispitanih.

Srbija se tako našla tek na 14. mjestu ove godine, odmah iza Turske, dok su na prvim pozicijama Bjelorusija, Kina, Kazahstan, Sirija i Indija.

Kako je napisano uz publikaciju analize, ispitivanje je sprovedeno od 19. do 22. maja 2017. godine, na reprezentativnom nacionalnom uzorku od 1.600 ispitanika, kako iz gradova tako i iz seoskih naselja.

Ispitanici su stariji od 18 godina, iz 137 naselja u 48 regiona Rusije. Ispitanicima su bile ponuđene države od kojih su birali više njih, nakon čega je rađeno rangiranje.

Kako iz "Levada centra" kažu za "Blic", pet odsto je po njihovom mišljenju, normalan indeks za Srbiju.

"Sprovodimo ovo ispitivanje od 2006. godine, i od tada do danas "indeks prijateljstva" Rusije ka Srbiji nije prelazio više od devet do 10 odsto. Zato ne možemo da smatramo ovaj rezultat neočekivanim, ili kao značajno nizak. Pri tom, ne pričamo o odnosu Rusa i srpskog naroda, već Rusa ka Srbiji kao državi", podvlači Karina Pipia, portparol "Levada centra".

Kako ističe, da su analize pravljene o odnosu Rusa ka Srbima, indeks bi bio totalno drugačiji. Za primjer navodi Ukrajinu, prema kojoj čak 50 odsto Rusa ima negativan stav, ali ne i ka njenom narodu.

Ovako niske brojke, Karina objašnjava činjenicom da se Srbija rijetko pojavljuje na ekranima u Rusiji.

"Jedan od najvećih faktora koji su uticali na "indeks prijateljstva" su vijesti na lokalnim televizijama. Turski indeks, recimo, se mnogo mijenjao, u zavisnosti od različitih dešavanja između Turske i Rusije posljednjih godina - sankcije, ubistvo ruskog ambasadora u Ankari, obaranje Suhoja Su-24, i drugo... Vijesti o ovim događajima su se često pojavljivale na našim TV kanalima, pa su imale veliki uticaj na mišljenja ljudi. Ista je situacija i sa Kinom, na primjer ekonomski rast te zemlje, saradnja sa Rusijom. Mi ne viđamo često Srbe, ili Srbiju, na vijestima, na šta ukazuje i konstantnost indeksa tokom godina", objašnjava Karina.

Ispitanici su odgovarali i na pitanja o državama koje vide kao neprijateljske, gdje su se u prvih pet našle SAD, Ukrajina, Njemačka, Letonija i Litvanija, kao i na pitanja vezana za odnose Rusije i Amerike i EU.

Na pitanje da li su zabrinuti zbog izolacije Rusije, 53 odsto je odgovorilo da nisu, dok je 44 odsto ispitanika odgovorilo potvrdno, dok je četiri procenata bilo neopredijeljeno.

Nakon ovakvih rezultata opravdano je i pitanje - zbog čega Srbi toliko vole Ruse ako ta ljubav očigledno nije uzvraćena?, pita se "Blic".

"Blic" ističe da je slično istraživanje sprovedeno na teritoriji Srbije, Rusija bi sigurno zauzela ako ne i sam vrh na listi zemalja koje Srbi najviše vole.

Slika u Srbiji se donekle može nazvati i iskrivljenom percepcijom budući da je nemali broj Srba siguran da ih Rusi doživaljavaju kao veoma blisku braću, zaključuje "Blic".

Preporučujemo za Vas