1. MAJA NISU PLATILI KUPON NA OBVEZNICU

Rejting Agrokora smanjen četvrti put: Podignuta vjerovatnost za stečaj

Moody's vidi rizik da bi neki povjerenici, poput lokalnih dobavljača, mogli biti plaćeni prije međunarodnih povjerenika
0 komentar(a)
Ante Ramljak, Foto: Reuters
Ante Ramljak, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.06.2017. 13:02h

Agencija Moody's smanjila je rejting kompanije Agrokor i podigla vjerovatnost stečaja, jer koncern nije 1. maja platio kupon na svoju 300 miliona eura vrijednu obveznicu.

To je već četvrti put od početka godine da je Moody's smanjio rejting te kompanije, prenosi Capital.ba.

Moody's je smanjio i ocjenu za Agrokorova viša neosigurana izdanja koja dospijevaju na naplatu naredne i 2020. godine, s Caa2 na C.

Moody's podsjeća da je nakon Agrokorove prijave za restruktuisanje na čelo kompanije imenovan vanredni povjerenik i da je kompanija počela da pregovara sa povjeriocima.

“U ovoj fazi, krajnji ishod pregovora ostaje neizvjestan”, navodi Moody's i podsjeća da je Agrokor 27. aprila objavio da su preliminarne istrage pokazale da bi moglo biti grešaka u finansijskim izvještajima kompanije".

Moody's vidi rizik da bi neki povjerenici, poput lokalnih dobavljača, mogli biti plaćeni prije međunarodnih povjerenika.

"Izdavanje dodatnog super višeg duga na 80 miliona eura posuđenih 14. aprila povećalo bi podređenost postojećih dugova", navodi agencija.

Iako je rejting već nizak, mogao bi biti i niži. Mogućnost povećanja rejtinga, kako su poručili iz agencije, sada je malo vjerovatna, sve dok se restruktuiranje ne završi.

"Moody's bi mogao povećati rejting Agrokora ako kompanija uspije da vrati odgovarajući profil likvidnosti i poboljša finansijsku strukturu smanjenjem duga", zaključuje Moody's.